Johanna Holmström: Själarnas ö

Vuonna 1891 nuori Kristina Andersson ajautuu epätoivoiseen tekoon ja hukuttaa kaksi lastaan Aura-jokeen. Kristina passitetaan Pitkäniemen mielisairaalaan, josta hän vuonna 1899 siirretään Nauvon saaristoon, vain naisille tarkoitettuun Seilin sairaalaan. Sielujen saarella hän tulee asumaan yli 40 vuotta aina kuolemaansa saakka.

Själarnas ö kertoo Seilin potilaiden ja heidän hoitajiensa tarinan. Sairaalassa asuu paljon naisia, joilla ei ole mitään muuta paikkaa minne mennä. Harva palaa enää normaalielämään, ja useat kuolevat ennen aikojaan. Hoitajat ovat kuitenkin työlleen omistautuneita ja tekevät saaresta parhaansa mukaan kodin näille onnettomille naisille.

Kun kertomuksessa siirrtytään vuoteen 1934, on pääosassa Ellinor Curtén, joka saapuu saarelle vanhempiensa passittamana. Elli joutui huonoon seuraan rakastuttuaan Mauriceen, jonka vanavedessä hän ajautui selkkauksen virkavallan kanssa.

Sairaalan lääkäri on innostunut rotuhygieenisestä ajattelusta, jolla kansakuntaa voidaan ohjata terveempään ja vahvempaan suuntaan. Tähän perustuen Ellikin steriloidaan ja näin hänen rikolliset taipumuksensa karsitaan jälkipolvien perimästä. Operaatiota varten Elli pääsee pois saarelta yli vuoden siellä vietettyään ja palaa perheensä pariin. Häntä jää kaipaamaan Karin, jolla ei juurikaan ole toivoa elämästä sairaalan ulkopuolella.

Hoitaja Sigrid Friman tekee pitkän uran sairaalan hoitajana edeten aina ylihoitajaksi asti. Saarella vietettyjen vuosien aikana hän kokee onnea ja tulevaisuudentoivoa, mutta myös suurta surua ja murhetta. Sigridin hautajaisiin Turkuun vuonna 1997 kokoontuu vielä pieni joukko saarelaisia pidettyä hoitajaa ja ystävää muistelemaan.

Johanna Holmströmin kirja on hieno ja koskettava kuvaus menneestä maailmasta, jossa ihmisillä on kuitenkin samat tunteet, toiveet ja pelot kuin nykyaikanakin. Henkilöhahmojen kuvaus on uskottavaa ja taitavaa. Holmström välittää lukijalle vakuuttavasti saaren tunnelman ja olosuhteet, ja tarina jää elämään mielessä pitkäksi aikaa.

Kirja on myös suomennettu: Sielujen saari (suom. Jaana Nikula).

[Stockholm: Norstedts, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *