Adam Kay: This Is Going to Hurt

Kahden neurokirurgin muistelmien (Paul Kalanithi ja Henry Marsh) jälkeen käsitellään naistentaudit ja synnytykset. Adam Kayn lyhyehköstä lääkärinurasta kertova kirja on erittäin hauska ja viihdyttävä, ja nykyään hän saakin elantonsa komedian alalta.

Adam Kay valmistui lääkäriksi vuonna 2004 ja teki ahkerasti muistiinpanoja kohtaamistaan potilastapauksista. Tässä kirjassa hän julkaisee nuo muistiinpanot, joista paljastuu niin vastavalmistuneen lääkärin epävarmuus ja kokemattomuus kuin alansa hallitsevan asiantuntijan ammattitaito ja vakuuttavuus.

Lääkärin työ Britannian julkisessa terveydenhuollossa (NHS) näyttäytyy erittäin rankkana ja jopa ylivoimaisen vaativana. Palkka on pieni ja ihmissuhteet kärsivät, kun vapaa-aikaa ei ole. Kaikesta huolimatta Kay viihtyy lääkärinä ja kerää vähitellen kokemusta ja itseluottamusta. Hän kertoo potilaistaan ja kollegoistaan humoristisesti itseäänkään säästelemättä. Jotkut tapaukset ovat niin hulvattomia, että niitä lukiessa saa nauraa ääneen.

Haalittuaan vuoden verran kokemusta eri sairaaloista ja klinikoilta, niin ensiavusta kuin osastoiltakin, tulee aika valita erikoistumisala. Adam Kay valitsee naistentaudit ja synnytykset, koska se jää jäljelle hänen eliminoitua kaikki muut vaihtoehdot liian masentavina, vaikeina, tylsinä tai ällöttävinä. Lopulta työ synnytysosastolla johtaa kuitenkin siihen, että hän jättää koko lääketieteellisen uran taakseen vain kuuden vuoden kliinisen työn jälkeen.

Kirja suomeksi: Kohta voi vähän kirpaista: nuoren lääkärin salaiset päiväkirjat (suom. Ari Jaatinen). Ruotsiksi: Det här kommer göra ont (övers. Erik MacQueen).

[London: Picador, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *