Adam Kucharski: The Rules of Contagion

Epidemiologi Adam Kucharskin ajankohtainen ja faktoihin perustuva kirja Rules of Contagion (luettavissa myös ruotsiksi: Smitta: om virus, våld, finanskriser och fake news; översättning: Maria Warnefors) kertoo matemaattisin ja epidemiologisin perustein miksi asiat, ajatukset, virukset ja ilmiöt leviävät ja mikä ne lopulta pysäyttää.

Kucharski käy läpi SARS:n, Ebola-viruksen, HIV:n ja COVID-19:n taustat ja leviämismallit, mutta laajentaa kirjan käsittelemään aihetta monipuolisesti myös talouden ja psykologian sekä tietotekniikan ja kriminologian alan ilmiöiden kautta.

Kirjasta löytyy selitys esimerkiksi sellaisiin kysymyksiin kuin miksi disinformaatio ja valeuutiset leviävät ja vahvistuvat niin tehokkaasti, mikä saa talouskuplat paisumaan niin nopeasti ja miksi uudet virukset ja muut taudinaiheuttajat pääsevät leviämään niin tuhoisasti.

Koska useimpien ihmisten elämä ja ajatukset perustuvat sosiaaliseen kanssakäymiseen, johtaa se helposti myös haitalliseen laumakäyttäytymiseen, jossa oma harkinta ja todellisuustaju hämärtyy. Adam Kucharski näyttää, miten esimerkiksi aseellinen väkivalta on tarttuva ja helposti leviävä ilmiö.

Kirja antaa mielenkiintoista tietoa ja keinoja tarkastella näitä koko maapalloa koskevia ilmiöitä ja tapahtumia. Vaikka kirja sisältää vakavaa tiedettä eri aloilta, osaa Adam Kucharski esittää asiat ymmärrettävästi ja oivalluksia herättävästi. The Rules of Contangion onkin erittäin suositeltavaa luettavaa kaikille yhteiskunnasta ja maailmantapahtumista kiinnostuneille ja uutta omaksuville lukijoille, vaikka kokemusta tai tieteellistä asiantuntemusta ei ennalta olisikaan.

[New York: Basic Books, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *