Alan Davies: Just Ignore Him

Brittikoomikko Alan Daviesin toinen muistelmakirja alkaa kohtauksella, jossa hän ajelee pitkin maaseutua mukanaan kassillinen netistä printattuja teinipoikien vähäpukeisia kuvia, jotka pitäisi saada hävitetty jollain konstilla. Kassin hän on saanut isänsä vaimolta, jolle miehensä harrastus paljastui sattumalta yhden kuvan jumittuessa kotiprintteriin.

Kuvat eivät ole pahinta mitä isästä paljastuu, sillä kirjan edetessä Davies piirtää kuvaa lapsuudestaan, jossa hyväksikäyttö jatkui vuosien ajan. Teksti on surullista ja ahdistavaa luettavaa, vaikka Davies ei asetukaan uhrin rooliin, vaan kertoo tapahtumista realistisesti ja hienovaraisen huumorin sävyttämänä. Tarinoista välittyy kuitenkin yksinäisen ja epävarman pojan elämä, joka olisi voinut kääntyä väärälle raiteelle. Onnekseen Alan Davies selviytyi lapsuuden koettelemuksista ja pystyi muuttamaan elämänsä suuntaa aikuisuuden kynnyksellä.

Alan Davies menetti äitinsä kuusivuotiaana tämän sairastuttua leukemiaan. Isä pimitti tietoa vakavasta sairaudesta niin, että edes itse potilaalla ei ollut tietoa tilansa vakavuudesta. Kolmelle lapselle äidin kuolema tuli myös täytenä yllätyksenä. Äidin kuoleman jälkeen alkoi Alanin piina, kun isä toteutti sairaat mieltymyksensä juuri hänen kustannuksellaan ja jätti isoveljen ja siskon rauhaan.

Kirja ei etene kronologisesti, vaan sisältää pieniä kertomuksia Davisin lapsuudesta eri ikäisenä. Hänellä on hatarat muistot äidistään, mutta hän tarttuu näihin pieniin lohdullisiin hetkiin tiukasti vastapainona isän manipulaatiolle ja käsittämättömälle käytökselle, jonka hän kohdisti omaan lapseensa.

Just Ignore Him on rohkea ja voimakas tositarina, jossa kirjailija paljastaa kauan kantamansa salaisuudet ja pahan olo lähteet. Hän kertookin nykyään olevansa vaikenemisen ja salaisuuksien suurin vihollinen. Kirja loppuu virkkeeseen, jossa Davies kertoo kirjoittaneensa kirjan siinä toivossa, että se rohkaisisi myös lukijoita jonain päivänä kertomaan itsestään jollekulle jotain, jota he eivät ole aiemmin tienneet.

[London: Little, Brown, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *