Alex Dahl: Playdate

Idyllisessä Sandefjordin kaupungissa Norjassa asuu Blixin perhe, johon kuuluvat isä Fredrik, lentoemäntänä työskentelevä äiti Elisa sekä lapset Lucia ja Lyder. 7-vuotiaalla Lucialla on uusi luokkatoveri Josephine, jonka luokse hän kinuaa päästä yökylään. Koska Josephinen äidille Linelle asia on ok, ei Elisa näe syytä kieltää tytön toivetta. Hän vie lapselle yöpymistarvikkeet ja sopii Linen kanssa, että tämä tuo Lucian kotiin seuraavana päivänä.

Elisalla on työvuoro, eikä hän ole kotosalla seuraavana päivänä. Line ilmoittaa, että hän käy tyttöjen kanssa vielä uimassa ja tuo iltapäivällä kolmen aikaan Lucian kotiin Fredrikin luo. Kun Elisa illansuussa palaa Rooman-lennolta kotiin, on lentokentällä vastassa hermostunut Fredrik, joka ei tiedä, missä pariskunnan tytär on.

Käy ilmi, että talo, jossa Line ja Josephine asuvat onkin Airbnb-kohde, joka on vuokrattu väärennetyillä papereilla. Kukaan ei tiedä, keitä Line ja Josephine todellisuudessa ovat ja miksi he ovat häipyneet Lucia mukanaan.

Tästä alkaa painajainen, joka mullistaa Elisan, Fredrikin ja Lyderin elämän. Poliisi hälytetään epäiltyä lapsikaappaustapausta tutkimaan, ja Elisa ja Fredrik joutuvat koko Norjan silmien eteen kaikessa epätoivossaan ja peloissaan. Lucian, Linen ja Josephinen jälkiä seurataan Etelä-Ruotsiin saakka, mutta sen jälkeen kolmikon matkasta ei ole mitään tietoa.

Lucian pelätään joutuneen lapsikaupan uhriksi, mutta tämä selitys ei tyydytä kaikkia, sillä sieppaus näyttää kohdistuneen tarkasti juuri Luciaan. Motiivia aletaan etsiä Elisan ja Fredrikin menneisyydestä, josta paljastuukin kaikenlaisia salaisuuksia, jotka rikkovat perheidyllin siloiselta näyttävän pinnan.

Lukija pääsee seuraamaan Lucian vaiheita ja matkaa läpi Euroopan aina Ranskaan saakka. Sieppauksen motiivi ei kuitenkaan paljastu. Vähitellen Lucia alkaa sopeutua uuteen elämäänsä saman aikaisesti kun vanhempien tuska ja epätoivo Norjassa vain kasvavat.

Lopulta mysteerin ratkaisuun vaikuttaa osaltaan nuori journalisti Selma sekä ranskalainen Antoine, joka kehittää suhteen ”Linen” kanssa ja alkaa jossain vaiheessa aavistella jotain olevan vialla perheen elämässä. Norjassa Selma kiinnostuu oman masennuksen voitettuaan Lucian tapauksesta ja alkaa tarmokkaasti penkoa jutun taustoja ja perheeseen liittyviä henkilöitä.

[London: Head of Zeus, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *