Amy Tan: Where the Past Begins

Suosittu yhdysvaltalainen kirjailija Amy Tan kertoo elämänkertakirjassaan perheensä kiehtovan historian. Hänen äitinsä, joka otti länsimaisen nimen Daisy, muutti aikoinaan Shanghaista Amerikkaan ja avioitui kiinalaisen miehen kanssa. Kotimaahan jäivät kolme tytärtä edellisestä avioliitosta. Uuteen amerikkalaiseen perheeseen syntyi kolme lasta, joista vanhin poika kuoli ollessaan 16-vuotias. Pian tämän jälkeen kuoli myös isä, eikä pienen perheen elämä tämän jälkeen ollut enää entisensä.

Kirjassa kuvataan kiinalaisten siirtolaisten sopeutumista uuteen maailmaan, jossa heidän (amerikkalaisilla) lapsillaan on täysin erilaiset lähtökohdat. Tan on aiemminkin kirjoittanut suhteestaan äitiinsä ja jatkaa tässä kirjassa aiheesta hyvinkin henkilökohtaisella tasolla. Kertomuksesta kuuluu hänen ymmärryksensä äidin valintoja ja tekoja kohtaan, vaikka äidin ja tyttären suhde ei ollut aina kovinkaan helppo.

Muistelmissaan Tan palaa myös äidinäitinsä erikoiseen kohtaloon 1900-luvun alkuaikojen Kiinassa. Leskeksi jäätyään hän joutuu vastentahtoisesti yhdeksi rikkaan miehen monista jalkavaimoista ja tekee lopulta itsemurhan Amyn äidin ollessa 9-vuotias.

Tanin alkuperäinen idea oli julkaista hänen ja kirjankustantajan välistä sähköpostikeskustelua, ja kirjassa onkin tällainen osio, mutta se tuntuu hieman irrallisesta ja vähiten kiinnostavalta muuten niin mielenkiintoisessa tarinassa.

[London: 4th Estate, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *