Ann Cleeves: The Heron’s Cry

Devonin maaseudulle ja pikkukaupunkeihin sijoittuva Two Rivers -sarja jatkuu kiemuraisella murhatapauksella, jota ovat ratkomassa The Long Call -kirjasta tutut Matthew Venn, Jen Rafferty ja Ross May.

Jen tapaa ystävänsä juhlissa itselleen ennestään tuntemattoman Nigel Yeon, joka haluaa tavata hänet paremmalla ajalla kertoakseen mieltään painavasta ongelmasta.

Seuraavan aamuna väsynyt Jen ja Pohjois-Devonin poliisia johtava Matthew Venn kutsutaan kuolemantapausta tutkimaan lasitaiteilija Even ateljeehen, joka sijaitsee maaseudulla varakkaan Francis Leyn tiluksilla. Uhri paljastuu Even isäksi Nigeliksi, jonka Jen juuri edellisiltana tapasi. Nigel on tapettu lasinpalalla, joka on peräisin eräästä Even puhaltamasta maljakosta.

Jen ja Ross alkavat Matthewn johdolla selvitellä Nigelin elämää, työtä ja ihmissuhteita. Miehen ympäriltä hahmottuukin suhteiden verkosto, jossa ovat mukana niin Jen kuin aviomiehensä Jonathanin kautta myös Matthew.

Myös Nigelin työ herättää tutkijoiden kiinnostuksen. Hän toimi kansalaisjärjestössä, jonka tarkoituksena on selvittää julkiseen terveydenhuoltoon kohdistuvia valituksia ja väärinkäytösepäilyjä. Tapetilla on ollut useamman nuoren tekemä itsemurha. Omaiset epäilevät, että masentuneet nuoret on ohjattu itsetuhoiselle tielle, eivätkä he ole saaneet asiallista apua vaikeassa tilanteessa.

Tutkimusten jatkuessa ottaa tuntematon murhaaja hengiltä toisenkin uhrin, ja poliisin paineet sen kuin vain kasvavat.

Ann Cleeves näyttää miten luodaan mielenkiintoisia ja merkityksellisiä hahmoja, joiden kautta juoni etenee ja tarina kehittyy. Matthew Venn painiskelee edelleen ahdistavan uskonnollisen taustansa kanssa, mutta tasapainottaa elämäänsä vakaalla ja harkitsevalla luonteellaan.

Kirja ilmestyy ruotsiksi kesäkuussa 2022 nimellä Häger, jonka on kääntänyt Johan Nilsson, ja suomeksi maaliskuussa 2023 nimellä Haikaran valitus (suom. Annukka Kolehmainen).

[London: Macmillan, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *