Anne Tyler: A Spool of Blue Thread

spool of blue

Tässä on kesän yllättäjä, Whitshankin perheestä kertova sukusaaga. Tiesin kyllä Anne Tylerin taitavaksi tarinankertojaksi, mutta en osannut odottaa näin mukavaa lukukokemusta. Kirja vie mukanaan, eikä lukemista meinaa malttaa keskeyttää.

Whitshankin perheeseen kuuluvat ovat isä Red, jolla on rakennusalan firma, ja äiti Abby, joka on sosiaalityöntekijä. Heille syntyy kolme lasta, Amanda, Jeannie sekä Dennie. Myöhemmin joukkoon liittyy vielä neljäs lapsi, Stem. Perhe elää keskiluokkaista elämää Bouton Roadilla Baltimoressa talossa, jonka Redin isä aikoinaan rakensi.

Kirjan ensimmäinen osa käsittelee aikaa, jollon Whitshankin lapset ovat jo aikuisia, ja heillä on omiakin lapsia. Bouton Roadilla asuu jo neljäs sukupolvi Whitshankejä, kun Stem perheineen muuttaa sinne huolehtimaan vanhenevista vanhemmistaan. Tyler kuvaa hienosti eri henkilöiden välisiä suhteita. Dialogi on toimivaa, ja kirjassa on myös älykästä huumoria. Tarina korostaa perheen merkitystä, mutta ei ole kuitenkaan lainkaan sentimentaalinen tai imelä.

Kirjan toisessa osassa siirrytään vuoteen 1959, jolloin Red ja Abby aloittivat seurustelun. Lopussa palataan vielä vanhempaan aikaan, Redin vanhempien Juniorin ja Linnie Maen täysin epäsopivasti alkavaan tarinaan. Kirjassa on hienoa 40- ja 50-luvun ajankuvaa, joka antaa syvyyttä ja sävyjä nykypäivään sijoittuville tapahtumille. Teos on toimiva ja viihdyttävä lukuelämys.

Saatavana myös ruotsiksi: Den blå tråden. Översättning Karin Andrae.

[London: Vintage, 2015]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *