Anne Tyler: Clock Dance

Kirjan alussa ollaan 1960-luvulla, jolloin 11-vuotias Willa elää koulutytön elämää yhdessä pikkusiskonsa, isänsä ja ailahtelevaisen äitinsä kanssa.

Heti kohta siirrytään kuitenkin 10 vuotta ajassa eteenpäin vuoteen 1977. Willa panee omat opiskelusuunnitelmansa ja haaveensa jäihin ja mukautuu poikaystävänsä tahtoon, kun tämä kosii.

Seuraava episodi tapahtuu 20 vuotta tämän jälkeen. Nyt Willa on nelikymppinen kahden pojan äiti ja yhtäkkiä myös leski, kun aviomies kuolee auto-onnettomuudessa.

Nämä menneisyyden tapahtumat tuntuvat jokseenkin irrallisilta, eikä henkilöiden esittely tai tulevien tapahtumien pohjustus onnistu. Varsinaisesti kirjan tarina alkaa vuonna 2017, kun 61-vuotias Willa Drake elelee joutilasta elämää Arizonassa toisen aviomiehensä Peterin kanssa. Peterillä on omat menonsa golfin ja bisneksien parissa, ja Willa tuntee itsensä jokseenkin tarpeettomaksi.

Yllättäen Willa saa puhelun tuntemattomalta naiselta Baltimoresta ja saa kuulla, että naisen naapurissa asuva 9-vuotias Cheryl tarvitsee kaitsijaa äitinsä Denisen jouduttua sairaalaan ampumavälikohtauksen seurauksena. Naapuri olettaa, että Willa on tytön mummi, vaikka oikeasti Denise on pelkästään Willan vanhimman pojan ex-tyttöystävä, eivätkä naiset ole koskaan edes tavanneet.

Tylsään elämäänsä kyllästynyt Willa suuntaa muitta mutkitta vieraiden ihmisten luo Peter mukanaan. Perillä hän bondaa heti Cherylin kanssa ja saa elämälleen uutta merkitystä huolehtiessaan tytöstä ja huushollista. Willa tutustuu myös naapuruston sekalaiseen väkeen ja huomaa viihtyvänsä uudessa ympäristössä. Peter puolestaan pitkästyy Baltimoressa ja yrittää houkutella Willaa palaamaan kanssaan kotiin.

Willan elämän arvojärjestys tuntuu kuitenkin muuttuvan ratkaisevasti ja hän alkaa etääntyä entisestä elämästään ja samalla myös Peteristä.

Anne Tyler onnistuu jälleen kerran kuvatessaan ihmisten välisiä suhteita ja perhekuvioita. Tarina on hyväntuulinen ja hauska, vaikkakaan ei kovin uskottavan tuntuinen.

Ilmestyy suomeksi maaliskuussa 2024: Kellotanssi (suom. Markku Päkkilä).

[New York: Alfred A. Knopf, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *