Anne Tyler: French Braid

Serena on junamatkalla poikaystävänsä kanssa, kun hän sattumalta näkee etäisesti tutun hahmon, jonka epäilee olevan serkkunsa. Aavistus on oikea, ja näin serkukset tapaavat pitkän ajan jälkeen toisensa. Tarina ei kuitenkaan jatku Serenan elämän mukana, vaan seuraavaksi siirrytään vuoteen 1959, jolloin Garrettin perhe tekee kesälomamatkan. Reissussa ovat vanhemmat Mercy ja Robin sekä teini-ikäiset tyttäret Alice ja Lily sekä 7-vuotias kuopus David.

Tästä matka jatkuu Garrettin perheen mukana seuraavat kuusi vuosikymmentä, joiden aikana tapahtuu paljon, maailma muuttuu ja syntyy myös seuraava sukupolvi, johon Serenakin kuuluu.

Romaani on jaettu seitesemään osaan, joissa jokaisessa tapahtumia seurataan vuorotellen kunkin perheenjäsenen näkökulmasta. Jokainen osio kattaa suunnilleen vuosikymmenen ja näyttää kuinka henkilöt ja heidän väliset suhteensa kehittyvät niin perheen sisäisen dynamiikan kuin yhteiskunnan olosuhteiden ja arvojen muuttuessa.

Yksi tärkeä teema on Mercyn halu itsenäisyyteen, jonka hän toteuttaakin erikoisella tavalla, kun lojaalius perhettä kohtaan painaa vaakakupissa yhtä paljon. Tarinan perheen jäsenet tukevat ja ymmärtävät toisiaan, vaikka kaikesta ei voidakaan puhua ääneen.

Kaikki henkilöhahmot ovat alusta alkaen selkeän yksilöllisiä ja todellisia. Vuosien kuluessa heidän elämäntarinansa ja muutoksensa vie mukanaan. Pitkän ajanjakson kattava romaani pysyy hyvin koossa tarkkojen ja vivahtekkaiden yksityiskohtien ansiosta. Anne Tyler on mestari perheen sisäisten tunnelmien ja suhteiden kuvaajana ja onnistuu tässäkin kirjassa luomaan aidon tuntuisen kehitystarinan, jonka taustana on kiinnostava ja elävä ajankuva.

Ilmestyy suomeksi tammikuussa 2023: Palmikko (suom. Markku Päkkilä).

[New York: Alfred A. Knopf, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *