Atul Gawande: Complications: a surgeon’s notes on an imperfect science

Kirurgi Atul Gawanden kirja on 14 kirjoitusta sisältävä kokelma, joka vie lukijan lääketieteen moninaiseen maailmaan erilaisten potilastapausten kautta. Gawande kertoo kokemuksistaan niin aloittalevana ja epävarmana kirurgina, kuin arvostettuna ja taitavana erikoislääkärinäkin.

Kirja on kattava otos erilaisia aiheita, kuten esimerkiksi kipu, pahoinvointi, ylipaino ja kätkytkuolema. Gawande lähestyy lääketiedettä realistisesti ja kaunistelematta. Kuten otsikkokin kertoo, kyseessä on todellakin epätäydellinen tieteenala, jossa ei koskaan voi olla varma lopputuloksesta sillä ihmiskehon ja -mielen kyvyt ja toiminta ovat usein arvoituksia.

Gawande kertoo myös lääkärien inhimillisyydestä, joka voi johtaa vakaviin virheisiin ja komplikaatioihin. Oma lukunsa ovat vielä ”huonot lääkärit”, joiden potilaaksi ei soisi kenenkään joutuvan. Hän myös kertoo, kuinka vaikeaa tai vastenmielistä kollegoiden ja muiden osallisten on puuttua näiden tuhotohtoreiden toimintaan.

Atul Gawande on erittäin taitava ja kokenut kirjoittaja, joka selittää lääketiedettä maallikoille sopivassa muodossa kuitenkaan yksinkertaistamatta tai oikomatta asioita. Complications tarjoaa yleissivistystä lääketieteen alalta kiinnostavassa ja ymmärrettävässä muodossa.

[London: Profile Books Ltd, 2003]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *