Clare Mackintosh: After the End

Philippa (Pip) ja Max Adams joutuvat totisen paikan eteen, kun heidän parivuotias poikansa Dylan sairastuu. Epämääräisten ja lisääntyvien oireiden takaa löytyy aivokasvain medulloblastooma. Poika leikataan, mutta kasvainta ei saada kokonaan poistettua. Lisähoitona annettavat solunsalpaajat heikentävät pikku potilaan keuhkojen toimintaa, ja Dylan joutuu hoitoon teho-osastolle.

Ennuste ei näytä kovin hyvältä, sillä leikkaus on aiheuttanut vaurioita aivoihin, eikä Dylan koskaan voi elää normaalia itsenäistä elämää. Pip ja Max ovat kuitenkin päättäneet elää tulevaisuuden Dylanin ehdoilla ja hankkia tälle kaikki mahdolliset edellytykset ja resurssit kotielämään.

Vanhemmat saavat lisää huonoja uutisia, kun kontrollissa paljastuu, että aivojen kasvain on hoidoista huolimatta hiljalleen kasvamassa. Lääkäri Leila Khalili tiimeineen ei anna toivoa parantumisesta ja ehdottaa, että parantavat hoidot lopetetaan ja sen sijaan keskitytään takaamaan Dylanille mahdollisimman kivuton loppuelämä.

Max ei suostu antamaan periksi, vaan alkaa hankkia tietoa hoidoista, jotka voisivat pidentää Dylanin elämää. USA:ssa olisikin tarjolla BNCT-sädehoitoa, mutta Britannian julkinen terveydenhuolto NHS ei pidä Dylania soveliaana tähän hoitoon. Max valjastaa sosiaalisen median ajamaan Dylanin asiaa ja keräämään rahaa matkaan, perheen asumiseen, hoitoihin ja muihin kuluihin.

Yllättäen Pip ilmoittaa, että hän tukee lääkärien päätöstä lopettaa hoitoyritykset. Max ei voi ymmärtää vaimonsa kantaa, ja pariskunta ajautuu ratkaisemattomaan ristiriitaan, joka viedään oikeuden ratkottavaksi.

After the End (Lopun jälkeen, suom. Päivi Pouttu-Delière) on tunteellinen ja tuskainenkin tarina kirjailijalle henkilökohtaisesta aiheesta. Juoni on varsinkin kirjan alkupuolella kiinnostava ja koukuttava, eikä tarina suinkaan lopu oikeudenkäyntiin.

Ilmestyy ruotsiksi käännettynä kesällä 2020: När allt är över (övers. Fredrika Spindler).

[London: Sphere, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *