Diane Setterfield: Once Upon a River

Swan-niminen kievari Thames-joen varrella on tunnettu taitavista tarinankertojistaan. Eräänä iltana pubissa istuva väki joutuu yllättäen mehukkaan tarinan keskipisteeseen, kun ovesta sisään astuu pahoin loukkaantunut läpimärkä mies sylissään tytön ruumis.

Paikallinen sairaanhoitaja/kätilö Rita Sunday haetaan paikalle, sillä lääkäri on liian kaukana. Rita hoitaa tuntemattoman, tajuttoman miehen vammat ja määrää tämän lepoon. Ennen lähtöään hän käy vielä katsomassa hukkunutta tyttöä, mutta huomaakin tämän olevan elossa.

Tästä alkaa polveileva ja kauniisti kirjoitettu tarina, jossa ratkotaan tytön henkilöllisyyttä ja seurataan juttuun läheisesti liittyvien ihmisten elämää.

Päähenkilöitä ovat Ritan lisäksi Swanin omistajat Margot Ockwell ja Joe Bliss lapsineen; Anthony ja Helena Vaughan, jotka kadottivat Amelia-tyttärensä pari vuotta aikaisemmin; Bess ja Robert Armstrong, joiden lapsenlapsi Alice on myös teillä tietymättömillä äitinsä kuoleman jälkeen; Lily White, joka uskoo tytön olevan siskonsa Ann sekä joesta selvinnyt mies, valokuvaaja Henry Daunt.

Keskeisessä roolissa ovat myös hevonen nimeltä Fleet, Maud-niminen emakko sekä joki Thames, jonka ympärillä henkilöiden polut risteilevät ja muodostavat lopulta yhteisiä tarinoita ja kohtaloita.

Diane Setterfield on ilmiömäinen tunnelmanluoja ja Swan-kievarin parhaiden tarinankertojien veroinen itsekin.

[London: Doubleday, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *