Dr Julia Shaw: The Memory Illusion

memory-illusion

Julia Shaw on brittiläinen tutkija ja luennoitsija, jonka erityisalaa on muistin toiminta. Hän on kirjoittanut aiheesta mielenkiintoisen ja helposti tajuttavan kirjan, joka viihdyttää ja antaa tietoa.

Jos luulit muistavasi paljon tapahtumia lapsuudestasi, niin tämän kirjan luettuasi voi herätä pieni epäily muistojen todenperäisyydestä. Tai jos olet ihan varma, että muistat missä olit, kun kuulit Aasian tsunamista tai vuoden 2001 terrori-iskuista, saatat olla väärässä.

Julia Shaw kertoo runsaasti esimerkkejä muistitutkimuksistaan ja -kokeistaan, sekä muiden tutkijoiden aiheeseen liittyvistä julkaisuista. Kirjasta selviää, kuinka helposti ihmisen mieleen saa luotua täysin keksityn tapahtuman, jota kyseinen henkilö alkaa pitää omana muistikuvanaan. Ihmisen muistin epäluotettavuus ja ohjailtavuus aiheuttavat ongelmia, kun kyseessä on esimerkiksi rikostutkinta. Väärät haastattelutekniikat johtavat helposti vääriin muistoihin niin, että todistajat luulevat kertovansa asioita, joita ovat nähneet ja kokeneet, vaikka todellisuudessa nämä muistikuvat ovat täysin heidän mielikuvituksensa tuotetta.

Kirjan lopussa lainataan muistitutkija Elizabeth Loftusta: ”[— —] vaikka ihminen puhuu muistoistaan varmasti, tunteella ja yksityiskohtaisesti, se ei tarkoita, että ne olisivat totta.”

[London: Random House, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *