Elin Hilderbrand: Summer of ’69

Kesä vuonna 1969 oli Yhdysvalloissa täynnä kuohuntaa ja tapahtumia, joiden vaikutukset tuntuivat maailmanlaajuisesti. Vietnamissa riehui sota, johon Yhdysvallat osallistui Etelä-Vietnamin liittolaisena kommunistista pohjoista vastaan. Tämä aiheutti niin raskaita inhimillisiä kärsimyksiä kuin myös poliittista epävakautta. Kylmä sota oli kuumimmillaan.

Heinäkuussa 1969 tapahtui muutakin historiallista; USA suoritti ensimmäisen kuudesta Apollo-kuulennosta. Woodstockissa oltiin järjestämässä musiikkifestareita ja Ted Kennedy ajoi kohtalokkaan kolarin Chappaquiddickissa.

Kaikki nämä todelliset tapahtumat koskettavat myös Kate ja David Levinin nelilapsisen perheen elämää. Katen poika Richard (Tiger) saa kutsun liittyä armeijaan ja lähetetään Vietnamiin. Vanhimman tyttären Blairin mies Angus puolestaan työskentelee Apollo-projektissa. Keskimmäinen tytär Kirby on kesätöissä pienessä hotellissa Martha’s Vineyardilla, jonne Ted Kennedy saapuu.

Tapojensa mukaan perhe matkustaa kesäksi Nantucketin saarelle Katen vahvatahtoisen äidin Exaltan kesätaloon. David on työnsä vuoksi Bostonissa, Angus kiireisenä kuuprojektin takia ja Tiger sotatantereella, joten kesänvietossa on vain perheen naisväki: Exalta, Kate, Blair ja nuorin tytär, 13-vuotias Jessie.

Kesää varjostaa pelko Tigerin kohtalosta, mutta jokaisella on myös omia murheita. Blair on viimeisillään raskaana ja odottaa kaksosten syntymää. Hänen avioliittonsa on kuitenkin vaikeuksissa. Kate lääkitsee itseään viinillä siinä määrin, että David alkaa ottaa vaimoonsa etäisyyttä. Kaiken keskellä Jessie tuntuu jäävän oman onnensa nojaan ja yrittää parhaansa mukaan taiteilla lapsuuden ja aikuistumisen välimaastossa. Naapurisaarella Kirby kohtaa yllättäviä ennakkoluuloja ja asenteita.

Summer of ’69 on Elin Hilderbrandin tähänastisen uran paras kirja. Se etenee perheen eri jäsenten näkökulmista kerrottuna ja lopputuloksena on eheä kokonaisuus. Kirjailijalle tuttu miljöö on myös tärkeä osa juonta ja tunnelmaa. Kerronta on elävää ja visuaalista, tämä tarina toimisi erittäin hyvin myös elokuvana.

[London: Hodder & Stoughton, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *