Eliot Higgings: We Are Bellingcat

Kun Malysia Airlinesin lento MH17 syöksyi maahan Ukrainassa 2014, huomasi Eliot Higgins Youtube-videon, jossa BUK-ohjusta kuljetettiin jossain päin maailmaa. Higgins tviittasi videon ja pyysi seuraajiaan selvittämään sen maantieteellisen paikan. Alle kymmenen minuutin päästä oli asia ratkaistu: Snizhnen kaupunki Itä-Ukrainassa.

Tästä alkoi työ, jossa amatöörit netinkäyttäjät alkoivat tutkia ohjuksen reittiä apunaan verkon open source -materiaalit, somepostaukset, Google Earth jne. Higgins kertoo yksityiskohtaisesti, kuinka homma ratkaistiin: ohjuksen reitti pystyttiin selvittämään Kurskissa Venäjällä sijaitsevasta armeijan tukikohdasta Ukrainaan.

Bellingcat on kasvanut yhden ihmisen blogikirjoituksista maailmanlaajuisesti merkittäväksi yhteisöksi, joka tutkii konflikteja, sotarikoksia ja ihmisoikeusrikkomuksia. Se toimii täysin avoimesti ja julkaisee kaikki lähteensä ja käyttämänsä materiaalin.

Tässä kirjassa Eliot Higgins avaa verkoston toimintatapoja ja kuvaa eri tutkimusten etenemistä ja tuloksia. Tositarinat etenevät kuin parhaat agenttitarinat, teksti on erittäin mielenkiintoista ja informatiivista luettavaa. Samalla paljastuu, mitä kauheita keinoja maailman vallanhaluiset käyttävät oman asemansa ja ideologiansa pönkittämiseen muista ihmisistä välittämättä.

Bellingcat verkossa: bellingcat.com ja twitterissä @bellingcat.

Kirjan suomennos on myös saatavilla: Me olemme Bellingcat: tiedustelu verkossa (suom. Antero Helasvuo).

[London: Bloomsbury Publishing, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *