Fareed Zakaria: Ten Lessons for a Post-Pandemic World
Fareed Zakaria on amerikkalainen kirjailija sekä koti- ja ulkomaiseen politiikkaan ja maailmantapahtumiin erikoistunut toimittaja (CNN Worldwide, The Washington Post, The Atlantic). Hänen uusi kirjansa Ten Lessons for a Post-Pandemic World tarkastelee nimensä mukaisesti Covid-19-pandemian jälkeistä aikaa ja sen aiheuttamia poliittisia, sosiaalisia, teknologisia ja taloudellisia vaikutuksia.
Fareed Zakaria tarjoaa kymmenen kohdan ehdotuksen siitä, kuinka maailman voisi tehdä paremmaksi pandemian jälkimainingeissa. Hän korostaa etenkin terveydenhuollon ja koulutuksen merkitystä. Hän myös pitää tärkeänä suitsia teknologian kehitystä ja ohjata sitä oikeaan suuntaan niin, että riskit olisi minimoitu ja hyöty maksimoitu.
Yksi tärkeä pointti on ymmärtää, että USA on menettänyt paikkansa ”maailman johtajana”. Tämä vaatii sopeutumista ja uusia vaihtoehtoja sekä uudenlaista ajattelua niin USA:ssa kuin koko maailmassakin. Enää eivät päde vanhat vastakkainajattelut oikeisto/vasemmisto, demokratia/diktatuuri, iso/pieni valtio, vaan toimintamallien tulisi perustua hyvään ja pätevään hallintoon, jonka Zakaria esittää parhaiten pandemian hoitaneita valtioita yhdistäväksi tekijäksi. Hyvä hallinto on myös vastalääkettä vaaralliselle ja yleistyvälle populismille.
Lopuksi Zakaria kehottaa hyväksymään globalisaation ja siihen liittyvät realiteetit. Koko maapalloa koskettavat kriisit vaativat kansainvälistä yhteistyötä ja globaaleja ratkaisuja, joissa eri alojen asiantuntijoiden ja tiedemiesten rooli on ensiarvoisen tärkeä. Yksi tärkeimmistä ja uhkaavimmista ongelmista on tietenkin ilmastonmuutos.
Pysyviin ratkaisuihin pääseminen vaatii luopumista itsekkäästä ja nationalistisestä ajattelusta. Se tarkoittaa yhteistyötä ja epäitsekkyyttä, jonka Zakaria toiveikkasti uskoo olevan koodattuna ihmisyyden ytimeen ja yksilöiden vaistoihin.
[London: Allen Lane, 2020]