Fiona Neill: Beneath the Surface

Grace Vermuydenillä on kaksi tytärtä, 17-vuotias Lilly sekä Mia, joka on 10 vuotta vanha. Perhe on joutunut myymään Cambridgessa sijainneen talonsa ja ostamaan halvemman vastavalmistuneen kämpän kauempaa. Uudessa talossa on pahoja kosteus- ja pölyongelmia, joita rakentaja ei ole valmis korjaamaan.

Gracen opettaja-aviomies Patrick ei ole paljastanut vaimolleen koko totuutta perheen taloudellisesta tilanteesta, sillä velkaa tuntuu vain kertyvän samaan aikaan kun Patrickin opetustunteja on vähennetty. Myös Grace käy työssä, mutta saa vain pientä palkkaa kirjoittaessaan juttuja paikalliseen infolehdykkään.

Lilly on ”täydellinen tytär”, suosittu ja menestyvä koulussa. Mia puolestaan on hieman sopeutumattomalta vaikuttava ja yksinäinen tyttö, jolla on koulussa yksi ystävä, Tas-poika ja kotona lemmikkinä ankerias Elvis.

Kun Lilly yllättäen saa koulussa jonkinlaisen kohtauksen ja menee hengettömäksi, muuttuu koko perheen asetelmat. Lilly toipuu, mutta syytä tajunnanmenetykseen ei tunnu löytyvän. Kun pari muutakin lasta kiidätetään ambulanssilla sairaalan, alkavat juorut ja teoriat elää omaa elämäänsä.

Grace päättää selvittää, mitä Lillyn ongelmien takana on. Samalla hän joutuu toteamaan, että perhepiiristä löytyy salaisuuksia enemmänkin. Hän joutuu myös arvioimaan omat asenteensa ja odotuksensa uudelleen.

Beneath the Surface on erittäin taidokkaasti kehitelty tarina, jonka hahmot tuntuvat uskottavilta ja kiinnostavilta. Kirja pitää otteessaan heti alusta alkaen, eikä lukijan mielenkiinto ole vaarassa lopahtaa missään vaiheessa. Vermuydenin perheen lisäksi jutussa on paljon muitakin henkilöitä, mutta osaavan kirjailijan otteessa juoni pysyy hyvin paketissa. Miljöö ja ulkoiset olosuhteet ovat myös keskeinen osa tarinaa.

[London: Michael Joseph, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *