Gytha Lodge: Little Sister

Rikosylikomisario Jonah Sheens nautiskelee vapaapäivästä tuopillisen kera, kun tuokio keskeytyy hätkähdyttävällä tavalla: läheisestä metsästä pubin terassille ilmestyy veren tahrima tyttö. Jonah ottaa heti tilanteen haltuunsa ja alkaa selvitellä kuka tyttö on ja mitä hänelle on tapahtunut. Pian on tapauksen kimppuun hälytetty koko tuttu tiimi: Juliette Hanson, Ben Lightman ja Domnall O’Malley.

Tytön puhutuksessa selviää, että hän on 16-vuotias Keely Lennox. Hän vakuuttaa olevansa kunnossa, mutta poliisit huolestuvat Keelyn pikkusiskosta Ninasta, jonka olinpaikkaa Keely ei suostu kertomaan. Käy ilmi, että tytöt ovat pakosalla ryhmäkodista, johon he ovat olleet sijoitettuna.

Keelyn yllättävästä paluusta alkaa monimutkainen tapahtumasarja, josta ei käänteitä puutu. Tytön erikoinen käytös kuulusteluissa ja hänen kertomansa tarina kummastuttavat tutkijoita. He eivät osaa päättää, onko Keely uskottava tiedonantaja vai puhuuko hän täyttä palturia.

Keelyn kertomus on järkyttävä tilitys kahden siskoksen elämästä, jotka äitinsä kuoleman jälkeen joutuvat yhteiskunnan holhottavaksi. Keely on 9-vuotias ja Nina 7, kun heidät ensin sijoitetaan ryhmäkotiin ja myöhemmin sijaisperheeseen Henry ja Sally Murray-Wattsin luo. Elo vakavaraisen pariskunnan talossa ei Keelyn kertoman mukaan ole ruusuista, lapset kokevat niin henkistä kuin fyysistäkin väkivaltaa. Myöhemmin koittaa toinen laitossijoitusjakso ja sen jälkeen he pääsevät uuteen perheeseen Frank ja Evelyn Pinderin luo, mutta ongelmat vain jatkuvat.

Erikoisen tapauksen selvittelyn edetessä alkaa Jonah epäillä, että Keelyn ilmaantuminen juuri hänen luokseen ei ollutkaan pelkkää sattumaa. Juoni on niin monisäikeinen, että tarkkana saa olla, ettei putoa kärryiltä kesken matkan. Gytha Lodge on kuitenkin niin taitava psykologisen jännityksen kuvaaja, että tapahtumat pitävät kyllä otteessaan. Tutut mukavat poliisihahmot takaavat myös osaltaan tarinan toimivuuden.

[London: Michael Joseph, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *