Henry Marsh: Do No Harm

Maineikkaan brittiläisen neurokirurgin Henry Marshin muistelmateos kertoo aivoleikkausten (ja vähän selkäytimenkin) ihmeellisestä mikroskooppisesta maailmasta. Marsh käy läpi erilaisia operaatioista yksityiskohtaisesti, mutta kuitenkin ymmärrettävästi, joten aivokasvaimet ja aneurysmat tulevat lukijalle tutuiksi. Tapauksista kerrotaan myös taustat ja tutustutaan potilaisiin.

Marshin pitkä ura on värikäs ja erilaisia sattumuksia täynnä. Hän matkustaa neuvostoajan jälkeiseen Ukrainaan, jossa olot sairaaloissa ovat ankeat, kun rahasta ja tarvikkeista on huutava pula. Ukrainasta muodostuu Marsille tärkeä paikka. Hän palaakin Kiovaan suorittamaan leikkauksia useamman kerran vuosien varrella ja kouluttaa myös paikallisia kirurgeja.

Lääketieteelisistä saavutuksistaan huolimatta Marsh ei sorru nostamaan itseään sankariksi, vaan hän kirjoittaa myös epäonnistumisistaan ja suoranaisista virheistään, jotka johtavat potilaiden kuolemaan tai vammautumiseen. Kirjassa on vahva realistinen ote, sillä monet onnistuneetkaan leikkaukset eivät takaa potilaan selviytymistä. Brittiläinen terveydenhuoltosysteemi saa myös kritiikkiä jäykkyydestään ja byrokraattisuudestaan.

Saatavilla myös sekä suomeksi: Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta (suom. Ulla Lampinen) että ruotsiksi: Liv, död och hjärnkirurgi: en neurokirurgs memoarer (övers. Göran Grip).

[London: Phoenix, 2014]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *