Horatio Clare: Heavy Light. A Journey through Madness, Mania and Healing

Heavy Light sairauskertomus, joka kulkee nimensä mukaisesti hulluudesta manian kautta toipumiseen. Horatio Clare on aitiopaikalla mielensä matkalla ja kertoo tästä poikkeuksellisesta jaksosta elämässään.

Kirjailijan henkinen alamäki jyrkkenee perheen Italian Alpeille suuntautuvalla hiihtoreissulla. Horatio Clare on vainoharhainen jo kotimaassa lentokentällä, mutta perillä kohteessa tilanne pahenee nopeasti. Hän on vakuuttunut, että koko hiihtokeskus on yksi suuri konfrenssi maailmanrauhan saavuttamiseksi. Turistit ja hotellien henkilökunta kuuluvat eri maiden tiedusteluorganisaatioihin. Hotelliaulan täytetyn hirven silmissä hän näkee valvontakamerat. TV:n uutiset koptereista, jotka pysäyttivät Gatwickin lentoaseman toiminnan ovat todisteita maapallon ulkopuolisesta kontaktista.

Matkatoverit, puoliso Rebecca ja hänen 17-vuotias poikansa Robin sekä pariskunnan yhteinen 5-vuotias lapsi saavat tarpeekseen isän sekoilusta ja yrittävät nauttia lomasta erillään ylikierroksilla käyvästä miehestä.

Seurueen palattua kotimaahan tilanne eskaloituu entisestään. Clare on vakuuttunut, että hänen on jätettävä Rebecca ja lapsensa. Hän muuttaakin pois perheen kodista, sillä hän luulee olevansa menossa naimisiin Kylie Minoguen kanssa. Hän sekoilee ympäriinsä ja joutuu lopulta tekemisiin myös poliisin kanssa. Nämä pidätykset eivät kuitenkaan johda mihinkään, sillä hän osaa selittää tiensä ulos tilanteesta kuin tilanteesta. Edes auton kolarointi radiosta tulevien käskyjen perusteella ei aiheuta mielenterveyden arviointia.

Viimein tilanne ajautuu niin pahaksi, että omaiset saavat hänet pakkohoitoon. Horatio Clare määrätään suljetulle osastolle, jossa hän tapaa muita potilaita, mutta hoito on lähinnä lääkitystä. Erikoiselta vaikuttaa, että hän saa itse valita kolmesta lääkevaihtoehdosta sen, jota haluaa käyttää.

Päästyään sairaalasta Horatio Clare on vakuuttunut, että hän ei lääkkeitä kaipaa, vaan että mania johtui kannabiksen käytöstä. Hän jättää polttelun sikseen, eikä ota psyykelääkkeitä, mutta salaa tämän Rebecalta ja muilta. Hän pääsee viimein myös terapiaan, jossa yritetään löytää syitä hänen mielenterveytensä horjumiseen.

Kirjan alkuosa on hyvin henkilökohtainen tilitys aiheesta, joka usein edelleen koetaan hävettäväksi ja salailtavaksi. Clare kertoo suoraan ja kaunistelematta omasta romahduksestaan ja käytöksestään. Ammatiltaan hän on kirjailija, joten teksti on hyvin kirjoitettua ja aiheesta huolimatta hyvin selkeää ja analyyttistä. Toipumisensa myötä Clare alkaa tutkia (Britannian) mielenterveyden hoitoa ja kirjoittaa kirjan loppuosassa tästä aiheesta.

[London: Chatto & Windus, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *