Horatio Clare: Icebreaker. A Voyage Far North

Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi saa brittiläinen Horatio Clare mahdollisuuden päästä matkalle jäänmurtaja Otson kyydissä talviselle Perämerelle. Laivaharrastaja ja matkakirjailija Clare ottaa kutsun innolla vastaan.

Horatio Claren Suomen-vierailu alkaa loskaisesta Helsingistä, jossa hän tutustuu paikalliseen elämänmenoon. Clare ei kuitenkaan ole mikään satunnainen turisti, vaan hänellä on vankat tiedot niin Suomen historiasta kuin nykypäivästäkin. Kirjassa Suomi esitetään hyvin positiivisessa valossa ja mukana on myös rutkasti huumoria.

Helsingistä matka jatkuu lumiseen Ouluun, josta Otson kymmenen päivän työrupeama alkaa. Tämän jälkeen alus palaa satamaan ja miehistö vaihtuu.

Icebreaker on kuvaus jäänmurtoaluksen toiminnasta ja sen miehistön tekemästä työstä. Horatio Clare on vaikuttunut suomalaisten ammattitaidosta ja välittömistä suhteista; ihmetystä herättää esimerkiksi se, että kapteenia ei puhutella kapteeniksi, vaan Teemuksi. Otson toiminta jäänmurtotehtävissä tulee tutuksi, lisäksi tietoa tulee merenkulusta yleensäkin.

Otson matkassa Horatio Clare kokee erilaisia jääolosuhteita ja pääsee myös kävelylle jäälle aluksen viereen, kun miehistö käy lennättämässä kuvauskopteria jäätyneellä merellä. Pohjoisen meren hiljaisuus tekee kirjailijaan suuren vaikutuksen.

Icebreaker on hieno pieni kirja, josta irtoaa paljon uutta tietoa jäästä ja talvesta myös suomalaiselle lukijalle.

[London: Chatto & Windus, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *