Jane Harper: The Lost Man

Australian takamailla eletään pitkien välimatkojen ja äärimmäisten sääolojen ehdoilla. Lähimpään naapuriin on kolmen tunnin ajomatka, paahtava aurinko rajoittaa jalkaisin liikkumista ja tulviva joki voi eristää väen oman onnensa nojaan päiväkausiksi.

Burley Downsin karjatilalla asuu Brightin perhe: äiti Liz, hänen kaksi poikaansa Cameron ja Bub, Cameronin vaimo Ilse sekä heidän kaksi tytärtään 8-vuotias Sophie ja viiden vanha Lo. Lisäksi perheeseen kuuluu Henry-setä, joka ei ole sukua, mutta on kuin perheenjäsen. Heidän lisäkseen tilalla työskentelee vaihtuvia apulaisia, kuten brittiläiset reppumatkaajat Simon ja Katy.

Perheen vanhin poika Nathan pitää omaa pienempää tilaa samalla seudulla. Vaimo Jacqui asuu avioeron jälkeen 1500 kilometrin päässä Brisbanessa ex-pariskunnan 16-vuotiaan pojan Xanderin kanssa, joka nyt on viettämässä joulua isänsä ja sukunsa luona.

Jouluvalmistelut saavat karmaisevan käänteen, kun Cameron löydetään maastosta. Hän on kuollut kuumuuteen ja kuivuuteen paikassa, jossa ei ole mitään suojaa luonnonolosuhteilta. Hänen kunnossa oleva autonsa löytyy usean kilometrin päästä. Päätellään että hän on tarkoituksellisesti jättänyt autonsa ja lähtenyt kävellen kohti kuolemaansa.

Perhe on järkyttynyt Camin kohtalosta. Nathan yrittää selvittää, mikä ajoi hänen veljensä moiseen ratkaisuun. Hän ei kuitenkaan löydä mitään, mikä viittaisi siihen, että Cam olisi suunnitellut itsemurhaa.

Vähitellen asiat alkavat purkautua, ja myös Camin elämän oikea tola paljastuu ja hänen kuolemansa saa selityksen. Nathan joutuu myös kohtaamaan omat taustalla vaanivat peikkonsa samalla kun häneltä vaaditaan suuria päätöksiä, jotka vaikuttavat myös Xanderin elämään.

The Lost Man on Jane Harperin kolmas kirja, eikä taso ole ainakaan laskemaan päin. Tarina on erittäin koukuttava ja syvälle ulottuva selvitys erään perheen dynamiikasta ja menneisyyden vaikutuksesta. Henkilöhahmot ovat hienosti rakennettu luonteenpiirteineen ja tapoineen. Myös lapset Sophie ja Lo on kuvattu uskottavasti. Kiinnostavuutta lisää tapahtumapaikka, joka tältä puolelta maapalloa katsottuna on vieras ja vihamieliseltäkin tuntuva, mutta samalla kiehtova ja virkistävän erilainen.

Ilmestyy syksyllä myös ruotsiksi: En förlorad man (övers. Klara Lindell) ja keväällä 2021 suomeksi: Kadonnut mies (suom. Mari Hallivuori).

[London: Little, Brown, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *