Jane Harper: The Survivors

Kolmikuukautinen Audrey-vauva mukanaan palaavat Kieran ja Mia Sydneystä kotiseudulleen Tasmaniaan auttamaan Kieranin vanhempia muutossa. Isä Brian sairastaa dementiaa, eikä äiti Verity pysty enää hoitamaan miestään kotona, vaan edessä on muutto hoitokotiin kaupunkiin. Samalla myös Verity jättää pienen merenrantakylän ja muuttaa lähemmäs Brianin hoitopaikkaa.

Perillä Evelyn Bayssä Kieran ja Mia viettävät iltaa paikallisessa Surf and Turf -ravintolassa, jossa he kohtaavat tuttuja ihmisiä: Seanin, Ashin, Olivian ja Liamin. Seuraavana aamuna rannalta löytyy tarjoilija Bronte kuolleena työasu yllään, ja rikosta epäillään. Koko kylän väki järkyttyy tapauksesta, eikä vähiten Olivia, jonka kämppis Bronte oli.

Poliisin tutkija Sue Pendlebury saapuu osavaltion pääkaupungista Hobartista asiaa selvittelemään ja yhdessä paikallisen poliisin kanssa hän alkaa puhuttaa paikkakunnan asukkaita motiivin ja syyllisen löytämiseksi. Canberrasta kotoisin oleva Bronte oli kuitenkin kaikkien mielestä mukava ihminen ja hyvä työntekijä, joten syytä rikokselle ei tunnu löytyvän.

Evelyn Baytä kohtasi 12 vuotta sitten tragedia, yllättävä ja paha myrsky, jossa hukkuivat Kieranin isoveli Finn ja tämän ystävä ja Seanin veli Toby, joka oli tuolloin 7-vuotiaan Liamin isä. Liam syyttää yhä Kierania isänsä kuolemasta, sillä Finn ja Toby lähtivät pelastamaan Kierania, joka oli joutunut hätään myrskyn keskellä. Myrskyn aikana katosi myös Mian paras ystävä Gabby, jonka kohtalo ei ole tähän päivään mennessä selvinnyt. Olivian ja Gabbyn äiti syyttää poliisia, joka hänen mielestään ei ottanut Gabbyn katoamista tosissaan.

Tutkinnan edetessä alkaa Sue Pendleburyä kiinnostaa myös vanhan myrskyn tapahtumat ja etenkin Gabbyn kohtalo. Asiaan sekaantuu myös paikkakunnalle vastikään muuttanut menestyskirjailija George Barlin, joka aiheuttaa ristiriitaisia tunteita kyläyhteisössä.

Pian käykin selväksi, että vanhoilla tapahtumilla on yhteys Bronten kuolemaan. Kieran joutuu kohtaamaan menneisyyden kipeät tapahtumat, mutta pääsee myös vihdoin irti omasta syyllisyydentunteestaan.

Jane Harper on yksi tämän hetken parhaista kirjailijoista. Hän onnistuu luomaan vahvatunnelmaisia tarinoita, joissa rikosta tärkeämmässä roolissa ovat erilaiset ja kiinnostavat henkilöhahmot sekä paikallinen, hienosti kuvattu miljöö.

Kirja ilmestyy kesällä 2022 suomeksi: Selviytyjät (suom. Viia Viitanen) ja ruotsiksi: Överlevarna (övers. Mattias Edvardsson).

[New York: Flatiron Books, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *