Jason Gurley: Eleanor

eleanor

16-vuotias Eleanor hyppää saaren rantakalliolta alas mereen ja katoaa kesken ilmalennon. Hänen ystävänsä Jack etsii tyttöä kuumeisesti vedestä, mutta joutuu palaamaan mantereelle tyhjin käsin. Parin vuoden kuluttua Eleanor palaa takaisin, mutta ei osaa selittää missä on ollut.

Yhdysvaltalaisen Jason Gurleyn romaanin alussa Eleanorin isoäiti katoaa uintimatkalla Eleanorin äidin Agneksen ollessa lapsi. Myöhemmin Agnes menettää auto-onnettomuudessa toisen lapsistaan, Eleanorin kaksoissiskon Esmereldan. Tämä tapahtuma sysää Agneksen elämän raiteiltaan, ja seurauksena on perheen hajoaminen. Vähitellen Agnes kadottaa elämänhallinnan kokonaan ja luisuu alkoholismiin. Hän syyllistää Eleanoria Esmereldan kuolemasta. Eleanor pysyy kuitenkin äitinsä luona ja yrittää pitää tästä huolta.

Eleanorille alkaa tapahtua erikoisia asioita. Hän siirtyy toiseen ulottovuuteen, jossa mikään totuttu ei pidä paikkaansa. Aika ei ole lineaarinen, vaan siinä voi liikkua myös taakse tai sivuttain. Tässä toisessa todellisuudessa Eleanor tapaa jonkinlaisia hahmoja tai olentoja, joiden avulla hänellä on pääsy ihmisten uniin.

Luen todella harvoin mitään fantasia- tai scifikirjallisuuteen viittaavaa, joten tämä teos tuntuu paikoin aika käsittämättömältä, enkä oikein tahdo pysyä juonessa mukana. Kertomus on kuitenkin sen verran kiehtova, että jaksan sinnitellä mukana myös oudoimmissa kohdissa. Eleanorin ”hyppyjen” tarkoitus selviää lopulta, hänen on yritettävä korjata perheensä tilanne.

Jason Gurley kirjoitti romaania lähes 15 vuotta ja tuloksena onkin hyvin viimeistellyn oloinen tarina. Kieli on hiottua, ja henkilöhahmot eläviä ja uskottavia, varsinkin Eleanor ja hänen isänsä Paul. Äiti Agnes jää hieman etäisemmäksi. Tätä teosta voi suositella fantasiakirjallisuuden ystäville, mutta se toimii hyvin myös perinteisenä kertomuksena. Kirjan kansikuva on erityisen hieno.

[London: HarperVoyager, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *