Joanna Barnard: Hush Little Baby

Sally on viettämässä iltaa työkavereidensa kanssa ensimmäistä kertaa kymmenkuisen lapsensa Oliverin syntymän jälkeen. Lapsen isä Richard on kotona Oliverin ja teini-ikäisen tyttärensä Marthan kanssa. Sally palaa kotiin tukevassa humalassa ja kaatuu saman tien sänkyyn nukkumaan. Neljän jälkeen aamulla hermostunut Richard herättää Sallyn ja kertoo, että Oliver täytyy viedä sairaalaan.

Tutkimuksissa selviää, että Oliverilla on käsivarressa luunmurtuma. Koska vanhemmat eivät osaa selvittä vamman alkuperää, oletetaan Oliverin joutuneen kaltoinkohtelun uhriksi. Sally ja Richard eivät saa lasta mukaansa kotiin, vaan tämä muuttaa väliaikaisesti Richardin vanhempien luokse sosiaaliviranomaisten alkaessa selvitellä asiaa.

Oliverin tapauksen tutkiminen osoittautuu kuitenkin hankalaksi, sillä kaikki asianosaiset tuntuvat valehtelevan illan ja yön tapahtumista. Richard ja Martha väittävät Richardin olleen kotona koko illan ja yön, vaikka tämä ei pidä paikkaansa. Martha ei puolestaan paljasta, että hänellä oli vieras talossa kyseisenä aikana. Sallyn muistikuvat tapahtumista ovat muuten vain hataria.

Kaikki kirjan päähenkilöt tuntuvat epämiellyttäviltä ihmisiltä, joten minkäänlaista myötätuntoa ei lukijalta heille heru. Richard kuvataan epäluotettavana pettäjänä, ja Sally hyväuskoisena hölmönä ja takertujana. Martha liikkuu epämääräisissä porukoissa ja on selkeässä syrjäytymisvaarassa. Ketään ei tunnu lopulta kiinnostavan, mitä Oliverille oikeasti tapahtui, kaikki haluavat vain pitää omat salaisuutensa ja varmistaa selustansa. Kirjan tunnelmaan sopien myös loppuratkaisu jättää ikävän tunteen.

[London: Ebury Press, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *