Jodi Picoult: Small Great Things

Ruth on viihtynyt jo parikymmentä vuotta hoitajana sairaalan synnytysosastolla. Hän pitää työstään ja nauttii työkavereiden sekä potilaidensa arvostusta. Eräänä päivänä hän kuitenkin kohtaa vastasyntyneen Davisin, jonka vanhemmat Brittany ja Turk eivät halua, että mustaihoinen Ruth edes koskee heidän lapseensa. Ruthin esimies kieltääkin tätä osallistumasta Davisin hoitoon.

Ympärileikkauksen komplikaation johdosta Davis yllättäen kuolee, ja vanhemmat syyttävät Ruhtia poikansa tappamisesta, koska tämä oli tapauksen sattuessa lapsen kanssa kahden. Edessä on amerikkalaiseen tapaan oikeudenkäynti, johon Ruth saa asianajajakseen Kennedyn, jolle tapaus on ensimmäinen murhakeissi.

Jodi Picoultin kirjoitustyyli on tunteisiin vetoavaa ja paikoin jopa imelää. Jos ei anna tämän häiritä, voi keskittyä hyvään tarinaan, sillä Picoult on taitava kehittelemään kiinnostavia ja yllättäviä juonikuvioita. Hänen kirjoissaan on usein jokin moraalinen tai eettinen ongelma, ja henkilöt joutuvat tekemään vaikeitakin ratkaisuja.

Tämän kirjan teemana on avoin rasismi, jota Brittany ja Turk edustavat. Vastapuolena on Ruth, joka on teini-ikäisen Edisonin yksihuoltaja miehensä kuoltua sodassa Afganistanissa. Sekä Brittanyn ja Turkin että Ruthin tausta kerrotaan myös tarkkaan. Brittany on kasvanut valkoista ylivaltaa kannattavassa liikkeessä, jonka johtohahmoja hänen isänsä on. Turk puolestaan ajautui rasistien piiriin lähes sattumalta. Ruthin äiti on huolehtinut yksin kahdesta tyttärestään ja kannustanut heitä kohti parempaa elämää. Itse hän on työskennellyt jo vuosikausia rikkaan perheen kotiapulaisena Manhattanilla.

Kirjassa seurataan tiiviisti oikeudenkäyntiä eri henkilöiden kautta. Sen aikana paljastuu asioita, jotka lopulta aiheuttavat suuria muutoksia molemmissa leireissä. Myös Kennedy joutuu pohtimaan asemaansa ja asenteitaan.

Small Great Things luo synkän kuvan siitä todellisuudesta, jossa mustaihoiset joutuvat tänäkin päivänä (Yhdysvalloissa) elämään.

[London: Hodder & Stoughton, 2016]

Lisäys 26.3.2018: Tämä kirja on luettavissa myös ruotsiksi: Små stora saker, översättning av Tove Janson Borglund.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *