Joyce Carol Oates: A Book of American Martyrs

Lääkäri ammutaan kuoliaaksi työpaikkansa edustalla. Tapaus järisyttää niin uhrin kuin tekijänkin perheiden elämää, eikä paluuta entiseen enää ole. Lääkäri Gus Voorheesin vaimo Jenna ottaa etäisyyttä lapsiinsa miehensä kuoleman jälkeen ja lapset Naomi, Darrin ja Melissa yrittävät pitää säröilevää perhettä koossa. Ampuja Luther Dunphy jättää jälkeensä mieleltään järkkyneen vaimon Edna Maen ja neljä lasta, joista vanhimmat Luke ja Dawn nousevat kirjassa näkyvämpään rooliin. Tarinassa seurataan molempien perheiden elämää tahoillaan usean vuoden ajan, kunnes viimein Naomin ja Dawnin tiet kohtaavat yllättävällä tavalla.

Aihe on raskas, amerikkalainen kristillinen fundamentalismi, joka ei tunnusta kuin yhden totuuden, ja kaikki siitä poikkeava on väärää, tuomittavaa ja rangaistavaa. Tällä kertaa kyseessä on abortin vastustajien äärimmäiset keinot, joilla he asiaansa ajavat. Kirja ei ota kantaa puolesta tai vastaan, vaan esittää asiat niin kuin molemmat osapuolet ne kokevat.

Joyce Carol Oatesin kirjajärkäle on yli 700 sivun mittainen ja täyttä asiaa alusta loppuun. Taitavan kirjailijan teksteissä ei ole koskaan tyhjäkäyntiä, vaan tälläkin kertaa tarina etenee vaivattomasti ja mukaansatempaavasti. Oates tavoittaa tyylikkäästi amerikkalaisen yhteiskunnan jakautuneisuuden ja syvän uskonnollisuuden rumimman puolen osoittelematta tai syyllistämättä. Kirjan henkilöt on kuvattu hienosti ominaisuuksiensa ja luonteenpiirteidensä kautta ilman stereotyyppistä luokittelua tai pilkkaa.

A Book of American Martyrs on inhimillinen kertomus siitä, kuinka alun perin hyvää tarkoittava vakaumus voi nousta hallitsemattomaksi voimaksi, joka aiheuttaa pelkkää tuhoa ja murhetta.

[London: 4th Estate, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *