Joyce Carol Oates: Babysitter

Detroitissa eletään 1970-luvun loppupuolta. Vakavaa huolta herättää sarjamurhaaja ”Babysitter”, joka sieppaa lapsia tuhoisin seurauksin.

39-vuotias Hannah Jarrett on kahden pienen lapsen äiti ja liikemies Wesin vaimo. Kotirouvan aika käy kuitenkin pitkäksi, sillä taloudesta ja lapsista huolehtii suurelta osin kotiapulainen Ismelda. Hannah kaipaa elämäänsä ”sielunkumppania”, sillä suhde omaan aviomieheen on käymässä etäiseksi.

Eräässä varainkeruutilaisuudessa Hannahia lähestyy salaperäinen ja kiinnostava mies, Y.K. Tämä sattumanvarainen tapaus johtaa myöhemmin tapaamiseen detroitilaisen hotellin sviitissä. Hannahin kaipaaman syvällisen kohtaamisen sijaan tapahtuukin raaka ja julma raiskaus. Puolikuollut Hannah palaa järkyttyneenä kotiinsa, mutta koska ei voi paljastaa miehelleen tekoaan, ei hän myöskään voi ilmoittaa tapauksesta poliisille. Yllättävintä on, että kaiken nöyryytyksen ja kivun jälkeenkin Hannah tuntuu iloitsevan siitä, että hänellä on rakastaja. Vihdoinkin jotain tapahtuu!

Hannahin ja Y.K:n tapaamiset jatkuvat väkivaltaisissa merkeissä. Hannah jaksaa kuunnella miehen vakuutteluja yhteisestä tulevaisuudesta, mutta ei suostu edes paljastamaan henkilöllisyyttään hyväuskoiselle Hannahille.

Hannahin suojaisa ja turvattu lähiöelämä alkaa vähitellen muuttua epävarmaksi ja pelottavaksi, kun hänen jännityksen nälkänsä johtaa yhä syvemmälle vaaralliselle tielle. Kun hän vihdoin havahtuu pelkoon lastensa ja koko perheensä tulevaisuuden puolesta, saattaakin olla jo liian myöhäistä kääntää tapahtumien suuntaa, eikä tehtyjä saa tekemättömäksi.

Babysitter on järkyttävä ja mieltä häiritsevä kertomus väkivallasta ja hyväksikäytöstä, jossa lapsetkaan eivät ole turvassa. Joyce Carol Oates kirjoittaa omaan tunnistettavaan tyyliinsä ja saa lukijan ymmärtämään Hannahin valintoja, vaikka niissä ei tunnu järkeä olevan.

Kirja ilmestyy ruotsiksi elokuussa 2023: Barnvakten (övers. Fredrika Spindler).

[London: 4th Estate, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *