Joyce Carol Oates: Breathe

Michaela ja Gerard McManus muuttavat väliaikaisesti Terra Novan pikkukaupunkiin New Mexicon osavaltioon Gerardin neurotiedetyön vuoksi. Pariskunnan on tarkoitus viettää ajanjakso uudessa ympäristössä seutua tutkien ja uusia kokemuksia keräillen.

Heti kohta muuton jälkeen Gerard kuitenkin sairastuu, mutta sairauden laatu jää epäselväksi, joten sopivaa hoitoa ei ole tarjolla. Liian myöhään selviää, että kyseessä onkin henkeä uhkaava tauti, joka on päässyt leviämään.

Gerardin vointi huononee nopeasti, ja Michaela on epätoivoinen ja pelokas, sillä hän ei voi kuvitella elämää ilman Gerardia. Epätodellisissa tunnelmissa hän viettää aikaa Gerardin sairaalavuoteen äärellä ja yrittää pitää miestä tahdonvoimalla elossa. Gerard kuitenkin kuolee, ja Michaela on 37-vuotiaana uudessa ja oudossa tilanteessa lesken roolissa.

Joyce Carol Oates kertoo omintakeisella tyylillään Michaelan ahdingosta, jossa tosi ja kuvitelma sekoittuvat. Michaelan surun valtaama mieli ajautuu yhä syvemmälle kaaokseen, jossa todellisuuden ja hänen sisäisen maailmansa rajapinta alkaa haihtua.

[London: 4th Estate, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *