Joyce Carol Oates: Cardiff, by the Sea

Tämä kokoelma sisältää neljä erillistä jännityskertomusta. Nimitarinassa päähenkilönä on kolmikymppinen Clare Seidel, joka saa yllätyksekseen kuulla perivänsä isoäitinsä Maude Donegalin, josta hänellä ei ole ollut mitään aiempaa tietoa. Clare adoptoitiin pienenä lapsena, eikä hänellä ole ollut kontakteja biologisiin vanhempiinsa tai muihin sukulaisiin.

Clare matkustaa Mainen Cardiffiin katsastamaan perinnöksi saamaansa tilaa, mutta kohtaa sitä ennen Mauden erikoiset sisaret Moragin ja Elspethin, joiden luona hän asustaa vierailunsa ajan. Samassa taloudessa asuu myös Mauden poika, Claren setä, Gerard.

Siskokset ovat innoissaan Claren saapumisesta ja kertovat tälle auliisti, joskin hieman sekavasti Donegalin perheestä. Käy ilmi, että Clarella oli kaksi vanhempaa sisarusta, joita hän ei kuitenkaan lainkaan muista. Lisää tietoa perheensä vaiheista Clare saa paikalliselta avuliaalta kirjastonhoitajalta. Menneisyydestä paljastuukin järkyttävä perhetragedia, jonka todenperäisyyttä Clare alkaa epäillä.

Toinen tarina on kertomus nuoresta ja yksinäisestä Mia-tytöstä, joka ilokseen saa ystäväkseen Miao Dao -nimisen villikissan. Kissan avulla hän taistelee häiritsevästi käytäytyviä poikia ja miehiä vastaan. Miao Dao -kertomus sisältää todella taitavasti kehitetyn ja yllättävän juonikuvion.

”Phantomwise: 1972” on kertomus college-opiskelija Alycestä, joka joutuu opettajansa Simonin pauloihin. Tuloksena on raskaus, jota hän yrittää parhaansa mukaan peitellä ja toivoa pois. Myös eräs vieraileva professori ottaa Alycen suosikikseen, eikä ainoastaan akateemisten saavutusten johdosta. Kun Simon saa selville Alycen tilanteen, alkavat tapahtumat vääjäämättä kulkea kohti katastrofia.

”The Surviving Child” on Stefan, joka säilyy hengissä, kun hänen äitinsä tekee itsemurhan ja vie kaksi lapsistaan mukanaan. Stefanin isä Alexander menee uusiin naimisiin nuoren Elisabethin kanssa. Elisabethin elämä Alexanderin ja Stefanin kanssa tuntuu sujuvan, kunnes jokin uudessa perheessä alkaa häntä epäilyttää. Tarinassa on vahva psykologinen jännitys, joka lopulta laukeaa, kun Elisabeth tekee rohkean ratkaisun ja ottaa elämänsä ohjat omiin käsiinsä.

[New York: The Mysterious Press, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *