Joyce Carol Oates: Hazards of Time Travel

Tarinan tapahtumapaikkana on tulevaisuuteen sijoittuva yhteiskunta NAS (North American States), joka toimii kuin diktatuuri, jossa yksilöllisyys on kiellettyä ja kaikki puristetaan samaan keskinkertaisuuden ja tasapäistämisen muottiin. Seksismi, rasismi ja väkivalta kukoistavat. Johtajat valitaan sen perusteella, kenellä on panna eniten rahaa kampanjointiin. Itse kampanjaa ei tarvitse toteuttaa, riittää kun osoittaa omistavansa siihen tarvittavan varallisuuden.

Päähenkilö Adriane Strohl on päättelemässä koulunkäyntiä ja hänet valitaan koulun päättäjäisten puhujaksi. Puheessaan Adriane on kuitenkin liian luova, älykäs ja kyseenalaistava, joten valvovan elimen kiinnostus herää moista rettelöitsijää kohtaan.

Adriane saakin tuomion, henki säästyy, mutta hänet siirretään menneisyyteen vuoden 1959 Wisconsiniin. Uudessa (vanhassa) ympäristössä hän aloittaa yliopisto-opiskelun Mary Ellen Enright -nimisenä. Adrianelle mennyt maailma on suuri sokki ja hän kokee suurta yksinäisyyttä ja ikävöi perhettään. Vähitellen muistot entisestä elämästä alkavat haalistua, eikä hän voi olla varma, mikä on totta ja mikä harhaa.

Hazards of Time Travel on Oatesin 46. romaani. Romaanin ahdistava dystopia juontuu suoraan Yhdysvaltain nykyisestä poliittisesta ilmapiiristä, arvoista ja tavasta, jolla maata johdetaan.

[London: 4th Estate, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *