Joyce Carol Oates: My Life as a Rat

12-vuotias Violet Rue on nuorin Kerriganien kuudesta lapsesta. Äiti Lula, isä Jerome ja lapset elävät perhekeskeistä elämäänsä 1990-luvun alkupuolella pienessä South Niagaran kaupungissa New Yorkin osavaltiossa. Suvun juuret ovat katolisessa Irlannissa, ja mottona on, että perhe pitää aina yhtä.

Myöhään eräänä iltana Violet herää kesken uniensa. Hän hiipii alakertaan tarkistamaan, mikä hänet herätti. Veljet Jerome Jr ”Jerr” ja Lionel ovat keittiössä hermostuneina ja poissa tolaltaan. Violet kuulee heidän keskustelunsa, mutta ei heti tajua mistä on kyse. Kun veljet huomaavat sisarensa läsnäolon, vannottavat he tätä olemaan hiljaa ja pitämään salaisuuden. Violet lupaa.

Pian kuitenkin selviää, että Jerr ja Lionel ovat pahoinpidelleet mustaihoisen 17-vuotiaan lupaavan urheilijanuorukaisen Hadrian Johnsonin sillä seurauksella, että tämä kuolee vammoihinsa. Violet löytää itsensä ristiriitaisesta tilanteesta, vaakakupissa painaa vahvasti tarve suojella veljiä ja perhettä, mutta toisaalta tytön oikeustaju ei jätä häntä rauhaan, ja lopulta salaisuus käy liian vaikeaksi kantaa.

Jerr ja Lionel saavat syytteen murhasta, ja kun todisteitakin löytyy riittävästi, tuomitaan molemmat vankeuteen. Myös Violet saa tuomionsa, hän on pettänyt perheen ja tuhonnut heidän elämänsä. Hänet eristetään perheestään ja lähetetään tätinsä Irman luo asumaan. Aluksi kaikki sujuu siedettävästi, kunnes Irman mies Oscar alkaa osoittaa vääränlaista huomiota Violetia kohtaan. Violetin pako jatkuu, kun hän saa Irman myöntymään siihen, että Oscar jää ja hän itse muuttaa toisaalle.

My Life as a Rat seuraa Violetin elämää vuosien ajan. Sinnikäs tyttö kohtaa hankaluuksia toisensa perään, mutta sitkeästi hän puskee elämässä eteenpäin ja löytää oman paikkansa. Vääryyttä kärsinyt tyttö ei katkeroidu, vaan hänestä kehittyy todellinen selviytyjä.

Joyce Carol Oatesin kirjailijantaitoja ei voi kuin ihailla. Violet on hienosti luotu hahmo, jolle toivoo hyvää. Tarina on kauhistuttavan uskottava kertomus rotu- ja naisvihasta, myrkyllisestä lojaalisuudesta ja vääränlaisista uskomuksista. Mutta siinä on myös valoisuutta ja toivoa, joka vie Violetia kohti parempaa elämää.

Kirja ruotsiksi: Mitt liv som råtta (övers. av Nille Lindgren). Ilmestyy suomeksi huhtikuussa 2020 Kira Poutasen suomennoksena Elämäni rottana.

[London: 4th Estate, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *