Joyce Carol Oates: The Doll-Master and Other Tales of Terror

dollmaster

Kirja sisältää kuusi tarinaa, joissa kauhu piilee pinnan alla. Kirjan nimikertomuksessa poika keräilee hylättyjä nukkeja ja piilottaa ne kotiinsa. Kertomuksen edetessä lukijalle tulee kuitenkin pahaenteinen aavistus, että kyse onkin jostain muusta, kuin vain nukeista.

Oates jättää usein loppuratkaisun avoimeksi, mutta lukija kyllä tietää, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Tästä on esimerkkinä tarina Big Momma, joka etenee arkipäiväisen elämän kuvauksena, kunnes päästään lähes loppuun saakka, ja lukija tajuaa, mihin jutun juoni johtaa. Toisaalta joissakin kertomuksissa on olemassa pieni mahdollisuus, että kaikki kuitenkin päättyy hyvin, valinta tarinan jatkosta jää lukijalle.

Joyce Carol Oates on taitava luomaan hillityn karmaisevaa tunnelmaa. Näissä tarinoissa ei mässäillä väkivallalla tai pelolla, vaan kauhu syntyy lukijan oman mielikuvituksen avulla. Oatesilla on tunnistettava kirjoitustyyli, joka tulee esiin varsinkin romaaneissa, joita hän on kirjoittanut eri aihepiireistä kuten perheestä ja ihmissuhteista, rikoksesta ja väkivallasta sekä esimerkiksi Marilyn Monroesta. Hänen kirjojaan löytyy myös suomennettuina.

[London: Head of Zeus, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *