Karin Slaughter: Girl, Forgotten

Yhdysvalloissa toimii oikeusministeriön alainen U.S. Marshall Service, jonka tehtävänä on ”…valvoa liittovaltion lakeja ja tarjota tukea käytännössä kaikille liittovaltion oikeusjärjestelmän osille useiden järjestelmien kautta.” Yksi näiden sheriffien tehtävistä on varmistaa oikeusistuimien tuomareiden ja heidän perheidensä turvallisuus ja koskemattomuus.

Vastavalmistunut Andrea Oliver lähetetäänkin turvaamaan liittovaltion tuomaria Esther Vaughnia, joka on saanut tappouhkauksia. Andrealla on yllättävä yhteys Estheriin, jonka teini-ikäinen tytär Emily tapettiin raa’asti nelisenkymmentä vuotta sitten. Murhaaja ei jäänyt koskaan kiinni, mutta epäilyt kohdistuivat vahvasti erääseen Clayton Morrow’hun. Clayton, joka käyttää myös nimeä Nicholas Harp on Andrean biologinen isä ja pahamaineinen kulttijohtaja, jota Andrea ei ole koskaan tavannut.

Emily oli raskaana, kun hänen kimppuunsa hyökättiin. Hän loukkaantui vakavasti, mutta häntä pidettiin elossa lapsen syntymään saakka. Emily ei koskaan kertonut, kuka lapsen isä on. Pikkukaupungin huhumylly kävi kuumana, ja ehdokkaita oli useampikin, yksi heistä Clayton.

Andrea kiinnostuu Emilyn tarinasta ja alkaa vaivihkaa tutkia juttua. Apunaan hänellä on kokenut partneri Catfish Bible, joka tutoroi ja opastaa noviisia ammatin saloihin.

Kirjassa seurataan vuoden 1982 tapahtumia ja vihakamppanjaa, jonka kohteeksi raskaana oleva Emily joutuu. Toinen aikataso on nykyhetki, jossa Emilyn iäkäs äiti Esther ei halua luopua tuomarinroolistaan ja asemastaan.

Tarina on taidokkaasti ja mukaansa tempaavasti rakennettu. 1980-luvun rantakaupungin ilmapiiri on tyly, mutta uskottava ja henkilöhahmot kiinnostavia ja todentuntuisia. Andrean ristiriidat oman äitinsä kanssa limittäytyvät osaksi tarinaa ja taustoittavat hänen valintojaan ja käytöstään.

Kirjan voi lukea myös suomeksi: Unohdettu tyttö (suom. Virpi Kuusela) ja ruotsiksi: Bortglömd flicka (övers. Villemo Linngård Oksanen).

[London: HarperCollinsPublishers, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *