Leah Remini: Troublemaker

Troublemaker

Varhaisessa teini-iässä skientologiaan mukaan joutunut Leah Remini kertoo karua faktaa elämästään tämän uskonnon sisällä. Skientologian perusajatus on planeetan pelastaminen ja ihmiskunnan parantaminen poistamalla mielisairaudet (insanity), sodat ja rikollisuus. Jäsenten tulee jatkuvasti kehittää itseään erilaisten kurssien ja ”auditointien” avulla. Skientologien uskomuksen mukaan kaikki hyvä, joka ihmiselle tapahtuu johtuu skientologiasta, ja kaikki epäonnistuminen ja vastoinkäymiset ovat ihmisen omaa syytä, ja ratkaisuna on lisää kurssitusta. Skientologian viehätys ja koukuttavuus perustuu juuri tähän kehittymisen mahdollisuuteen. Jäsenet etenevät aina ylemmille tasoille ja saavat näin kunnioitusta ja ihailua.

Skientologiassa ei uskota perinteiseen koulunkäytiin, joten Remini lopettaa koulun 13-vuotiaana ja muuttaa äitinsä ja sisarensa kanssa Floridaan lahkon pääpaikalle. Siellä hän työskentelee mm. siivoojana 15 dollarin viikkopalkalla. Floridassa kaikki ei kuitenkaan suju odotusten mukaan, ja perhe asettuu Los Angelesiin, jossa he jatkavat toimintaansa kirkon piirissä. Leah Remini on Skientologiakirkon jäsen yli 30 vuotta, kunnes hän ei voi enää sivuuttaa kaikkea sitä ristiriitaista ja epäselvää, mitä kirkon piirissä tapahtuu.

Kirjan nimi Troublemaker on osuva, sillä Remini alkaa kyseenalaistaa uskonlahkon toimintaa ja metodeja. Skientologiakirkolla on täysi työ yrittää vaientaa epäilijä ja osoittaa hänen epäluotettavuutensa ja petollisuutensa. Hän ei saa vastauksia kysymyksiinsä ja joutuu jättämään kirkon. Reminin onneksi hänellä on myös skientologiauskon ulkopuolista elämää ja ystäviä, eikä hän jää yksin eron jälkeen. Myös hänen koko perheensä lähtee liikeestä samaan aikaan.

King of Queens (Kellarin kunkku) -sarjassa yhdeksän vuotta Carrieta esittänyt Remini ei kirjassaan juurikaan kerro näyttelijäntyöstään, mikä olisi ollut myös kiinnostavaa. Sen sijaan lukija pääsee mm. seuraamaan Tom Cruisen ja Katie Holmesin outoja häitä Roomassa. Kirjan tietojen mukaan Holmes erosi Cruisesta vain muutamaa vuotta myöhemmin suojellakseen heidän yhteistä tytärtään Suria skientologialta. Kirjassa esiintyy myös monia muita tunnettuja viihdemaailman henkilöitä.

Troublemaker on sujuvasti kirjoitettu elämänkerta, joka etenee kronologisesti ja loogisesti. Remini kirjoittaa itsestään rehellisesti ja kaunistelematta, usein jopa kriittisesti. Kirja on erittäin henkilökohtainen ja paljastava, mutta pysyy tyylikkäästi asiassa, eikä sorru tirkistelyyn tai mustamaalaamiseen. Lukekaa ja ihmetelkää.

[New York: Ballantine Books, 2015]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *