Linda Green: One Moment

10-vuotias Finn on poika, joka ei sopeudu joukkoon. Koulussa hän kohtaa julmaa kiusaamista, jonka loppua ei ole näköpiirissä. Lohdutonta tilannetta huojentaa hieman ainoa ystävä Lottie, joka hyväksyy Finnin ”erilaisuuden”. Finnin isä Martin on asianajaja, joka puskee poikaa eteenpäin huomioimatta tämän omia toiveita tai ajatuksia. Äiti Hannah on ideologinen hippi ja homeopaatti, joka ei myöskään osaa pitää herkän poikansa puolia, vaikka heillä läheinen suhde onkin. Täysin erilaiset Martin ja Hannah ovat ajautuneet tilanteeseen, jossa avioero näyttää ainoalta vaihtoehdolta.

59-vuotias Kaz on aikaansaava ja periksiantamaton nainen, jonka elämä ei totisesti ole ollut helppoa. Jo pienestä pitäen hän on joutunut huolehtimaan pikkuveljestään Terrystä, joka sairastaa skitsofreniaa. Kun Kaz menettää työnsä kahvilassa, alkavat vaikeudet kasaantua.

Ensin Terryn etuudet pannaan katkolle ja mies määrätään työelämään, vaikkei hänen henkinen kuntonsa sitä kestä. Heti ensimmäisenä päivänä uudessa työpaikassa Terry joutuu vaikeuksiin ja lopulta psykiatriseen sairaalahoitoon. Työtön Kaz on karenssissa, eikä pysty maksamaan vuokraa, joten kaksikko menettää asuntonsa. Kaz taistelee byrokratian viidakossa sekä itsensä että veljensä puolesta. Lopulta hän on kuitenkin tilanteessa, jossa keinot alkavat loppua ja hän on valmis luovuttamaan.

Myös Martinin ja Hannahin konflikti kärjistyy ja he riitelevät Finnistä ja avioeron ehdoista. Lopulta Hannah pelkää menettävänsä poikansa ja tekee oman ratkaisunsa, joka sattuman oikusta johtaa järkyttävään lopputulokseen. Tämä yksittäinen hetki saattaa kuitenkin Kazin ja Finnin tiet yhteen ja antaa uuden suunnan molempien elämälle.

Tarinaa kerrotaan vuorotellen Finnin ja Kazin näkökulmasta. Kirja ei etene kronologisesti, sillä juttu etenee välillä ”ennen”-ajassa ja välillä ollaan käännekohdan jälkeisissä tapahtumissa. Tästä huolimatta juoni pysyy kuitenkin hyvin kasassa, eikä tunnu sekavalta missään vaiheessa.

One Moment on emotionaalinen mutta rohkaiseva kertomus kiusaamisesta, köyhyydestä ja mielenterveyden ongelmista. Henkilöhahmot ovat persoonallisia ja todellisen tuntuisia, samanaikaisesti vahvoja ja heikkoja. Muutos on mahdollista ja vaikeastakin tilanteesta voi löytyä väylä kohti parempaa.

[London: Quercus, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *