Linda Green: The Last Thing She Told Me

Nicolan 90-vuotias isoäiti Betty kuolee. Vähän ennen kuolemaansa hän puhelee Nicolalle outoja ja pyytää tätä huolehtimaan vauvoistaan, jotka ovat ”puutarhan perillä”. Nicolaa jää mummin viimeiset sanat vaivaamaan, ja toden totta, hänen tyttärensä Maisie löytää puutarhassa leikkiessään pienen luun.

Nicola kysyy äitinsä Irenen kantaa asiaan, mutta tämä on kovin torjuva ja vaitonainen ja pyyttää Nicolaa jättämään asian sikseen. Nicola ei kuitenkaan suostu moiseen, vaan ottaa yhteyttä poliisiin, joka alkaa tutkia asiaa.

Tapausta käsitellään mediassa, joka leimaa Bettyn murhaajaksi. Irene panee välit poikki Nicolaan ja tämän koko perheeseen. Nicola alkaa selvittää, mitä salaisuuksia Bettyn elämään kätkeytyy. Hän jäljittää naapurikylästä Bettyn siskon, jonka kanssa suku ei ole vuosiin ollut tekemisissä. Sisar on hoitokodissa huonossa kunnossa, mutta hänen poikansa John voi ehkä auttaa menneisyyden valottamisessa.

Irene yrittää saada Nicolaa lopettamaan urkkimisen, mutta ei suostu kertomaan syytä. Nicola ei kuitenkaan halua luovuttaa juuri, kun on pääsemässä hyvään alkuun tutkimuksissaan. Joku muukin uhkaa ja varoittelee häntä jatkamasta asian vatvomista.

Nicola perii Bettyn talon, ja kun hän samaan aikaan kuulee joutuvansa irtisanotuksi työstään, alkaa perhe suunnitella oman talonsa myyntiä ja muuttoa perintötaloon. Nicolan vanhempi tytär Ruby vastustaa jyrkästi muuttoa, eikä Irenekään ole asiasta innostunut. Myös Johnin mielestä talo on kirotuttu, eikä sinne parane asettua asumaan. Nicolan ja hänen miehensä Jamesin talo pannaan kuitenkin myyntiin, ja kun ostaja nopeasti ilmaantuu, on päätös tehtävä.

Kirjassa paljastetaan vähin erin Bettyn ja Irenen elämää vanhojen kirjeiden ja päiväkirjojen muodossa. Lopulta asioille löytyy selitys, mutta sitä ennen Nicola huomaa tehneensä kauhistuttavan virhearvioinnin, joka saattaa Rubyn ja Maisien vaaraan.

The Last Thing She Told Me on taidokkaasti kerrottu ja koukuttava tarina, jossa häpeä ja käsittelemättömät asiat siirtyvät sukupolvelta toiselle, kunnes niille vihdoin saadaan päätös.

[London: Quercus, 2019. Ilmestynyt ensimmäisen kerran 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *