Lisa Ko: The Leavers

The Leavers kertoo Pollyn ja hänen poikansa Demingin tarinan. Kiinalainen Guo Peilan lähtee nuorena Amerikkaan paremman tulevaisuuden toivossa. Matka ei ole halpa, eikä uusi elämä helppoa. Peilan on kuitenkin sinnikäs selviytyjä, joka ottaa paikkansa uudessa ympäristössä. Hän muuttaa nimensä Pollyksi ja saa työtä tekstiilitehtaassa.

Muutaman kuukauden kuluttua syntyy poika Deming. Vauvan hoito käy kuitenkin vaikeaksi, sillä äitiyslomia ei tunneta, eikä Pollylla ole varaa palkata pojalle hoitajaa. Niinpä hän joutuu raskain mielin tekemään päätöksen lähettää Deming Kiinaan oman isänsä hoiviin.

Polly jatkaa elämäänsä New Yorkissa ja saa uuden paremman työn kynsisalongissa. Kun hänen isänsä muutaman vuoden kuluttua yllättäen kuolee, palaa Deming äitinsä luokse, jota ei tunne eikä muista. Vähitellen äiti ja poika onnistuvat luomaan uuden yhteyden välilleen.

Polly on myös löytänyt miehen Leonin, jonka kanssa he asuvat. Samassa asunnossa asuvat myös Leonin sisar Vivian poikansa Michaelin kanssa. Michaelista tulee Demingille läheinen, he ovat kuin veljeksiä.

Koko joukon elämä muuttuu, kun Deming on 11-vuotias. Eräänä päivänä Polly ei palaakaan töistä kotiin. Deming joutuu muuttamaan pois New Yorkista ja päätyy sijaiskotiin akateemisen pariskunnan Kay ja Peter Wilkinsonin luo. Aikanaan Kay ja Peter adoptoivat Demingin ja hänestä tulee Daniel Wilkinson.

Kymmenen vuotta kuluu ennen kuin Daniel saa vihiä, että hänen äitinsä on elossa ja asuu Kiinassa. Hän saakin yhteyden Pollyyn ja matkustaa tämän luokse selvittämään miksi Polly hylkäsi lapsensa.

The Leavers on kertomus ulkopuolisuudesta, sivullisuudesta, ikävästä ja pettymyksistä, mutta myös rohkeudesta, toivosta, ystävyydestä ja perheestä. Lisa Ko tavoittaa hyvin niin Pollyn kuin Deminginkin tunteet ja ajatukset. Henkilöhahmot tuntuvat eläviltä ja aidoilta. Kirjan juoni kulkee koko ajan eteen päin ja vie lukijaa vaivattomasti mukanaan.

[Chapel Hill, North Carolina: Algonquin Books, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *