Lisa Scottoline: After Anna

Lasten allergialääkäri Noah on vaimonsa kuoltua löytänyt uuden rakkauden ja elää nyt onnellista arkea yhdessä Maggien ja 9-vuotiaan poikansa Calebin kanssa. Eräänä päivänä Maggie saa yhteydenoton tyttäreltään Annalta, jonka huoltajuuden hän menetti synnytyksen jälkeisen psykoosin seurauksena 17 vuotta sitten. Maggie on onnensa kukkuloilla, sillä hän on kaivannut tytärtään kuluneiden vuosien aikana jolloin heillä ei ole ollut mitään kontaktia.

Maggie matkustaa tapaamaan Annaa tämän opiskelupaikkakunnalle. Hänelle selviää myös, että Annan isä on vastikään kuollut lento-onnettomuudessa. Maggien ja Annan kohtaaminen sujuu hyvin, ja Anna kertookin haluavansa Maggien takaisin elämäänsä. Maggie alkaa heti järjestellä Annan muuttoa luokseen, selvittää huoltajuusasiat ja muut käytännön seikat.

Noah toivottaa Annan tervetulleeksi perheeseen ja myös erityislapsi Caleb tuntuu olevan mielissään uudesta isosiskosta. Vähitellen Annasta paljastuu kuitenkin myös ikäviä piirteitä, hän on itsekäs ja manipuloiva, mutta onnellinen Maggie näkee Annassa vain unelmiensa tyttären.

Pian Anna jo syyttääkin Noahia seksuaalisesta ahdistelusta. Maggie uskoo Annaa ja potkaisee Noahin pihalle. Tarina saa yllättävän ja järkyttävän käänteen, kun Anna löytyy kuolleena Noahin asunnon kuistilta. Noah tekee hälytyksen ruumiista ja on hetkessä ainoa rikoksesta epäilty.

Kirjan juonikuvio kulkee kahta eri polkua, ennen ja jälkeen. Toisessa seurataan tapahtumia ennen Annan surmaa ja toisessa kerrotaan Noahin oikeudenkäynnistä. Tarina ei kuitenkaan lopu tuomion julistamiseen, vaan Maggie saa tietoonsa seikkoja, jotka kääntävät jutun asetelmat päälaelleen. Hän alkaa määrätietoisesti etsiä totuutta väärien syytösten ja huijausten takana.

Scottoline kirjoittaa vetävästi ja pitää mutkikkaan juonen kasassa tyylilleen uskollisena. Tähän tyyliin kuuluu myös (lievästi häiritsevä) sentimentaalisuus ja melko sävyttömät henkilöhahmot, mutta kokonaisuutena kirja pysyy vahvasti plussan puolella.

[New York: St. Martin’s Press, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *