Lisa Scottoline: Eternal

Viihdyttävien rikostarinoiden jälkeen Lisa Scottoline vaihtaa tyyliä ja tuo tarjolle historiallisen romaanin, joka sijoittuu vuosiin 1937-1944. Kirjan nimi kertoo tapahtumapaikan: ikuinen kaupunki Rooma.

Pääosissa on kolme perhettä: D’Orfeot, Simonet ja Terrizzit. Perheiden lapset Elisabetta, Alessandro ja Marco ovat tarinan alussa 15-vuotiaita parhaita ystävyksiä. Vähitellen molemmat pojat kiinnostuvat Elisabettasta myös romanttisessa mielessä, eikä Elisabetta osaa päättää, kumman pojista hän haluaa.

Elisabettan elämässä tapahtuu mullistus, kun hänen äitinsä Serafina jättää yllättäen perheen, ja Elisabetta jää kahden alkoholisoituneen isänsä Ludovicon kanssa. Ludovicon taiteilijan ura katkesti onnettomuuteen, jossa hänen kätensä vaurioituivat niin, ettei maalaaminen enää luonnistunut. Tästä alkoi miehen alamäki, eikä hän tunnu pystyvän korjaamaan kurssia parempaan. Elisabetta hoivaa isäänsä, mutta kärsii tilanteesta.

Sandro Simonen menestyvään perheeseen kuuluvat lääkäriäiti Gemma, lakimiesisä Massimo ja isosisko Rosa. Perhe asuu Rooman juutalaisessa Ghetto-naapurustossa. Sandro osoittaa matemaattista lahjakkuutta ja haaveilee yliopisto-opinnoista.

Marcolla on kaksi veljeä ja Bar GiroSportia pyörittävät vanhemmat Giuseppe ja Maria. Marco on myös innokas fasisti ja Mussolinin kannattaja. Giuseppe yrittää koulia Marcosta kilpapyöräilijää, mutta tämä ei jaksa innostua urheilusta, vaan kiinnostuu politiikasta ja vallasta.

Maailmantapahtumat johtavat vähitellen natsien nousuun Euroopassa, mutta Italiassa ei pelätä. Todellisuus iskee tajuntaan vasta, kun Saksa natsien johtamana tunkeutuu Roomaan ja alkaa siirtää juutalaisia keskitysleireille. Massimo ja Sandro joutuvat junaan kohti pohjoista, ja Sandro ja Elisabetta lähtevät perään aikeenaan pelastaa Simonet.

Tarina on sentimentaalinen kuvaus perheestä, perinteistä, ystävyydestä ja rakkaudesta, mutta myös pahuudesta, vallasta ja riistosta. Ajankuva on tarkkaa ja tunnelmat kuvautuvat todellisina ja koskettavina.

Kirjan lopussa käväistään vielä 1950-luvulla päivittämässä eloonjääneiden tilanne.

[New York: G. P. Putnam’s Sons, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *