Meg Wolitzer: The Female Persuasion

The Female Persuasion on erittäin hyvin kirjoitettu, eteenpäin sujuvasti kulkeva ja juoneltaan mielenkiintoinen kirja. Sen päähenkilöinä ovat Greer Kadetsky ja hänen poikaystävänsä Cory, paras ystävänsä Zee sekä Faith Frank, joka on Greerin suuri esikuva ja työnantaja.

Greer ja Cory ovat tunteneet toisensa lapsuudesta saakka. Koulussa he ovat hieman ulkopuolisina älykköinä ajautuvat toistensa seuraan. Heidän suhteestaan kehittyy vahva ja tasapuolinen. Suunnitelmissa on jatkaa yhdessä opiskelemaan huippuyliopistoon. Greerin hipahtavien ja haahuilevien vanhempien mokan takia Greer ei kuitenkaan pääse Coryn kanssa samaan kouluun, vaan kaksikko joutuu erilleen.

Yliopistossa Greer tapaa Zeen, jonka tausta on akateemisen yläluokkainen. Eroavaisuuksista huolimatta heidän välilleen kehittyy luja ystävyyssuhde, joka jatkuu myös opiskelujen päätyttyä.

Valmistuttuaan Cory saa hyväpalkkaisen työpaikan, joka vie hänet kauas kotoa Filippiinien Manilaan parin vuoden pestille. Greer puolestaan suuntaa New Yorkiin ja saa unelmatyöpaikan Faith Frankin johtamasta järjestöstä, joka varakkaan rahoittajan turvin järjestää tilaisuuksia ja konferensseja, joissa teemana on tasa-arvo ja naisten asema. Zee ajautuu aluksi avustajaksi lakitoimistoon, jossa hän ei kuitenkaan viihdy.

Kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, kunnes yllättävä ja järkyttävä tapahtuma muuttaa Coryn ja Greerin elämän kertaheitolla, eikä tulevaisuus näytä enää yhtä varmalta ja toiveikkaalta.

Kirjan henkilöiden epätäydellisyys tekee heistä vakuuttavan aitoja ja kiinnostavia. Greerin, Coryn, Zeen ja Faithin luonteenpiirteet tekevät hahmoista eläviä ja kehittyviä. Kirjassa on paljon huumoria ja älyä sekä konflikteihin johtavia inhimillisiä tunteita. Ikävistäkin tapahtumista huolimatta tarinan vire pysyy erittäin positiivisena ja kannustavana.

Tämä kirja on suositeltavaa lukemista hyvän tarinan ja loistavan kirjoitustyylin ansiosta.

Ruotsiksi: En kvinnas övertygelse (övers. Thomas Andersson).

[London: Chatto & Windus, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *