Nadia Murad & Jenna Krajeski: The Last Girl

Kocho on pieni jesidi-uskontoa tunnustavien kurdien asuttama maalaiskylä Irakin pohjoisosassa. Jesidi-yhteisö on vähemmistön asemassa Irakissa ja heitä asuu jonkin verran myös Turkin lounaiskolkassa sekä Pohjois-Syyriassa.

Nadia Murad on syntynyt ja kasvanut kotikylässään, jossa olot ovat ehkä materiaalisesti niukat ja vaatimattomat, mutta vahva yhteisö ja läheiset ihmissuhteet takaavat elämälle hyvät puitteet. Myös perheellä on yazideille suuri merkitys. Nadia haaveilee opettajan ammatista ja kauneussalongin pitämisestä. Hän käy koulua, hoitaa lampaita ja tekee muita maatilan töitä muiden perheenjäsenten kanssa.

Elokuussa 2014 Kochon rauhallinen elämä järkkyy, kun Isisin taistelijat aloittavat kylän piirityksen. Asukkaat joutuvat elämään pelon ja epätietoisuuden keskellä alati huononevissa olosuhteissa, kunnes viimein 15. päivä elokuuta kylän väki kerättään koulurakennuksen pihalle. Naiset siirretään sisälle kouluun ja lähes kaikki miehet teloitetaan, koska he eivät suostu kääntymään islaminuskoon. Pieni osa pääsee haavoittuneina pakenemaan. Myös vanhemmat naiset tapettaan. Nuoret naiset, miehet ja lapset kuljetetaan pois kylästä.

Nadia Murad on tapahtumien alkaessa 21-vuotias. Kuusi hänen veljistään kuolee tuona päivänä, kuten myös perheen äiti. Nadia siskoineen lastataan muiden naisten ja tyttöjen kanssa linja-autoihin ja kyyditään Mosuliin, joka tuolloin oli täysin Isisin hallinnassa.

Tuhansien muiden jesidi-naisten ja -tyttöjen tapaan Nadia joutuu Isisin seksiorjaksi ja menettää kaikki ihmisoikeutensa. Kolmen seuraavan kuukauden aikana hän on usean eri miehen armoilla pahoinpideltävänä ja raiskattavana. Viimein hänen onnistuu paeta sieppaajiensa kynsistä. Hän tekee pelottavaa pakomatkaa jalkaisin läpi vihamielisen Mosulin, kunnes päätyy erään sunnimuslimiperheen ovelle ja pyytää apua.

Mosulista vaarallinen pakomatka jatkuu väärennettyjen henkilöpapereiden ja muslimiperheen pojan avustuksella kohti kurdien kontrolloimalla alueella sijaitsevaa turvapaikkaa.

The Last Girl (Viimeinen tyttö: olin Isisin vankina, suom. Sami Heino) on kauhistuttava ja herättävä kertomus ihmisen rajattomasta pahuudesta ja vallanhimosta. Turvallisessa länsimaassa asuvan ihmisen on helppo unohtaa, millaisen vainon ja raakuuksien kohteeksi osa tämän saman maailman ihmisistä joutuu. Voi vain toivoa, että joku joskus on se viimeinen tyttö, jolla on tällainen tarina kerrottavanaan.

Kirja ruotsiksi: Den sista flickan: berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten, översättning: Manne Svensson.

[London: Virago, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *