Paul Kalanithi: When Breath Becomes Air

when-breath-becomes-air

”I’m ready”. Sairastettuaan keuhkosyöpää parin vuoden ajan Paul Kalanithin sairaus on edennyt siihen vaiheeseen, että hän on valmis kuolemaan. Hengityksen tukeminen lopetetaan ja morfiinin anto aloitetaan. Yhdeksän tunnin kuluttua Kalanithi kuolee rauhallisesti. Hän oli kuollessaan vain 37-vuotias.

Paul Kalanithi oli neurokirurgi, jonka ura katkesi yllättäen vakavaan sairastumiseen. Ennen lääkärin ammattia hän opiskeli myös kirjallisuutta ja hänen haaveenaan olikin toimia ensin 20 vuotta kirurgina ja sen jälkeen 20 vuotta kirjailijana. Valitettavasti hän ei ehtinyt kirjoittaa kuin tämän yhden kirjan.

Kirjassa hän kertoo myös lapsuudestaan ja opiskeluajoistaan sekä syistä, joiden takia hän lopulta päätyi neurokirurgian alalle. Ammatti on hyvin vaativa ja stressaava, mutta Kalanithi nautti työstään ja oli tyytyväinen uravalintaansa. Hän oli myös taitava tekijä ja pidetty sekä potilaiden että työtovereiden keskuudessa.

When Breath Becomes Air on kertomus elämän arvaamattomuudesta. Vaikka tarinan pääosassa on sairaus ja kuolema, on läsnä myös vahva elämän tuntu.

[London: Bodley Head, 2016]

Lisäys 3.1.17: Kirja on suomennettu nimellä Henkäys on ilmaa vain (Ilkka Rekiaro).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *