Sam Harris: Lying

Lying on essee valehtelusta ja sen negatiivisista vaikutuksista ihmissuhteisiin ja elämään yleensäkin. Sam Harris on totuudenpuhumisen vankka puolustaja ja esittää tässä kirjassa vahvat argumentit mielipiteensä puolesta.

Hän ei anna hyväksyntää edes pienille valkoisille valheille tai epätotuuksille, joilla on tarkoitus suojella kohteen tunteita. Harrisin mukaan vale on vale laadusta tai laajuudesta riippumatta. Jos jää kiinni pienestä vähäpätöiseltä tuntuvasta valehtelusta, vaikuttaa se henkilön uskottavuuteen myös isommissa asioissa. Jos valehtelu tulee ilmi, kuinka voi enää olla varma, milloin henkilö puhuu totta.

Kirjan liitteenä on keskustelu, jonka kirjailija on aiheesta käynyt professorinsa Ronald A. Howardin kanssa. Howardin Standfordin yliopistossa pitämä etiikan seminaari oli se sysäys, joka sai Harrisin ajattelemaan valehtelun vahingoittavaa vaikutusta ja muuttamaan ajatteluaan ja käytöstään sen suhteen.

Toinen liite sisältää lukijoiden kysymyksiä valehtelusta ja Sam Harrisin vastauksia. Käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa kannattaako lapsille valehdella joulupukista (ei) ja yllättysjuhlat (huono idea).

[New York: Four Elephants Press, 2013]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *