Shari Lapena: Everyone Here Is Lying

Perheenisä William Woolerilla on ollut salasuhde naapurustossa asuvan Noran kanssa. Viikottaisille motellitapaamisille tulee kuitenkin yllättäen stoppi, kun Nora haluaa päättää suhteen. Parin tiet eroavat ja William ajaa kotiinsa selvitelläkseen ajatuksiaan rauhassa. Tyhjäksi luulemassa talossa hän kuitenkin kohtaa perheen tyttären, 9-vuotiaan Averyn, joka on passitettu kotiin kuoroharjoituksista. Avery on hankalan lapsen maineessa, eikä suostu kertomaan isälleen syytä kotiutukseen. Niskoitteleva lapsi saa jo ennestään huonolla tuulella olevan Williamin näkemään punaista ja tämä läimäyttää Averyä kasvoihin. William katuu heti tekoaan ja pyytelee vuolaasti anteeksi käytöstään, mutta Avery ei hevillä lepy. William häipyy paikalta.

Kun Averyn isoveli Michael tulee kotiin korisharkoista, ei Avery ole kotona. Seuraavaksi palaa töistä kotiin perheen äiti Erin, mutta Averystä ole vielä silloinkaan ole mitään tietoa. Erin soittaa Williamille, joka lupaa tulla heti kotiin. Katoaminen ilmoitetaan myös poliisille, joka saapuukin perheen talolle asiaa tutkimaan. Suhdettaan salaileva William ei saa tunnustettua olleensa kotona aiemmin iltapäivällä, joten Averyn oletetaan kadonneen kotimatkallaan.

Poliisit kuitenkin löytävät merkkejä, että Avery on ollut kotona, eikä suinkaan yksin. William vaikenee edelleen olinpaikastaan ja joutuu yhä syvemmälle valheiden verkkoon.

Averyä etsitään lähitienoilta, mutta mitään merkkejä kadonneesta ei löydy. Kun päiviä kuluu, eivätkä etsinnät tuota tulosta, alkavat epäilyt kohdistua Williamiin ja Eriniin. Erinillä on kuitenkin pitävä alibi, hän oli töissä koko päivän. William puolestaan ei voi väittää samaa, sillä häntä ei työpaikalla lääkärikeskuksessa nähty aamupäivän jälkeen. Lisäksi Williamin auto nähtiin talolla iltapäivän aikaa.

Yllättäen ilmaantuu kuitenkin todistaja, joka sanoo nähneensä Averyn nousevan Noran pojan Ryanin kyytiin katoamispäivänä. Poliisi suuntaa tutkimuksensa Ryaniin, joka vakuuttaa syyttömyyttään. Averyn ystävä Jenna puolestaan kertoo, että Avery on kehuskellut vanhemmalla poikaystävällä, jonka henkilöllisyyttä yritetään myös selvittää.

Tässä tarinassa on erittäin tiivis ja psykologisesti jännittävä ote. Lukija ei aluksi tiedä, mitä Averylle on käynyt ja epäilykset kohdistuvat vuorotellen eri ihmisiin. Kun totuus lopulta paljastuu, ei olekaan ihan varmaa, millaista lopputulosta asialle toivoisi. Kirjailija on myös säästänyt yhden näppärän käänteen aivan tarinan loppuun.

Kirja ilmestyy suomeksi tammikuussa 2024: Valheiden verkko (suom. Paula Takio).

[London: Bantam, 2023]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *