Stephen Westaby: Fragile Lives. A Heart Surgeon’s Stories of Life and Death on the Operating Table

Kuuluisa brittiläinen sydänkirurgi, professori Stephen Westaby kertoo mielenkiintoisessa muistelmakirjassaan pitkästä urastaan ja avaa vaativaa ammattiaan useiden eri potilastapausten kautta.

Sydänkirurgiassa on sananmukaisesti kysymys elämästä ja kuolemasta, ja työ vaikuttaakin lähes sietämättömän stressaavalta ja vaikealta. Westaby tiesi kuitenkin jo lapsesta saakka haluavansa alalle ja teki kovasti töitä saavuttaakseen tuon päämäärän. Vuosien varrella hänestä kehittyikin arvostettu uranuurtaja, joka oli valmis kokeilemaan uusia keinoja ja tekniikoita hengenvaarallisesti sairaiden potilaiden auttamiseksi.

Fragile Lives (Hauras elämä: sydänkirurgin kertomuksia leikkauspöydältä, suomentanut Tuikku Ljungberg) on erittäin sujuvasti etenevä kertomus miehestä, jolle kirurgin ammatti on elämäntapa. Lomia ei ehdi pitää eikä perheelle riitä aikaa, kun työt kutsuvat.

Westaby onnistuu kirjoittamaan monimutkaisesta ja perehtyneisyyttä vaativasta aiheesta selkeästi ja ymmärrettävästi. Potilaiden persoonat ja taustat nousevat myöskin tärkeään osaan, sillä teknisen virtuoosin ja suorittajan lisäksi Westaby on myös empaattinen ja lämmin ihminen. Tarinoiden myötä hän jakaa kiinnostavaa ja sivistävää tietoa sydämen anatomiasta ja toiminnasta ja lääketieteestä laajemmassakin mittakaavassa.

Kirja on saatavilla myös ruotsinkielisenä: Ett bräckligt liv: en hjärtkirurgs berättelser från operationsbordet, översättning: Göran Grip.

[London: Harpercollins Publishers, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *