Stephen Westaby: The Knife’s Edge. The Heart and Mind of a Cardiac Surgeon

Sydänleikkaukset jatkuvat Stephen Westabyn toisessa muistelmakirjassa, joka on astetta synkempi kuin edellinen Fragile Lives. Potilaat ovat vakavasti sairaita ja aina heitä ei voida auttaa. Mukana on paljon tuskaa, epätoivoa ja kuolemaa, mutta myös onnellisia lopputuloksia.

Kirjassaan Westaby käy läpi ominaisuuksia, joita tarvitaan kirurgin työssä menestymiseen. Westaby koki nuorena kolauksen rugby-ottelun tiimellyksessä. Seurauksena oli vaurio aivoissa, joka muutti hänen luonnettaan rämäpäisempään ja pelottomampaan suuntaan. Hän on myös molempikätinen eli pystyy käyttämään oikeaa ja vastenta kättään tasapuolisesti.

Vaikeimmat tapaukset hänen urallaan olivat pienet vastasyntyneet vauvat, joiden pähkinänkokoisten sydänten operoinnissa oli erityisiä haasteita. Westaby oli erikoistunut myös vaikeisiin ja vaarallisiin aorttaleikkauksiin. Oman uransa menestyksestä hän jakaa kunniaa myös muille alan pioneereille ja leikkaustekniikoiden kehittelijöille.

Westaby kirjoittaa jouhevasti ja ymmärrettävästi monimutkaisista lääketieteellisistä ilmiöistä ja anatomian ihmeistä. Mukana on tuttuun tapaan myös kärkevää kritiikkiä terveydenhuollon tilasta (Britanniassa), resurssien puutteesta ja jähmeästä byrokratiasta.

The Knife’s Edge on tarina miehestä, joka on omistanut lähes koko elämänsä kirurgin työlle. Hän jäi eläkkeelle nelisen vuotta sitten 68-vuotiaana, mutta jatkaa edelleen tutkimustyössä. Eläkkeelle lähtö sujui yhtä tyylikkäästi kuin miehen koko ura: hän teki viimeisen leikkauksensa, lähti salista, vaihtoi vaatteet, keräsi tavaransa ja käveli parkkipaikalle. Siinä kaikki, päivän työt oli tehty.

[London: Mudlark, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *