Tom Nichols: The Death of Expertise : The Campaign Against Established Knowledge and Why it Matters
Informaation laaja ja demokraattinen levitys ei nosta kansalaisen tiedon tasoa, vaan päin vastoin antaa ihmisille vääränlaisia aseita vastustaa tutkittua tietoa. Tom Nichols on huolissaan kasvavasta trendistä, joka tyrmää asiantuntijuuden ja oppimisen.
Kaikki tietävät kaiken, joten asiantuntijoita ei enää tarvita. Yksi nopea googlehaku, ja peruskansalainen uskoo olevansa samalla tiedon tasolla kuin tohtorit, tutkijat, diplomaatit ja muut asiantuntijat. Kaikki hullutkin mielipiteet vaativat tulla kuulluiksi ja ne pitäisi myös ottaa vakavasti. Faktoihin ja asiantuntemukseen perustuvat poikkeavat mielipiteet koetaan epädemokraattisena elitisminä ja henkilökohtaisena loukkauksena. Rakentava, positiivinen julkinen keskustelu on kadonnut. Keskustelun sijaan on väittelystä tullut pelkkää riitaa ja konfliktia.
Tom Nichols kirjoittaa, kuinka asiantuntijoiden dissaamista tapahtuu usealla eri saralla. Syiksi hän mainitsee internetin avoimuuden ja saatavuuden, koulutusmaailmaan tunkeutuneen asiakastyytyväisyysmallin ja uutisvälityksen muuttumisen ympärivuorokautiseksi viihdebisnekseksi.
Mikä sitten avuksi, että tällainen kehitys saataisiin aisoihin? Nichols esittää vastauksena neljä pointtia. Ensiksikin eksperttien pitäisi kasvaa nöyremmiksi. Toiseksi asiantuntijoiden kannattaisi laajentaa tietopohjaansa, varsinkin poliittisissa kysymyksissä. Kolmanneksi heidän pitäisi varoa kyynisyyttä. Ei pitäisi olettaa ihmisten tarkoituksella valehtelevan ja yrittävän johtaa harhaan, vaikka heidän väittämänsä selvästi sotivat tiukkaa faktaa vastaan. Neljäntenä asiana Nichols kehottaa kaikkia olemaan erittäin lähdekriittisiä.
Tämä mielenkiintoinen kirja on ilmestynyt myös suomeksi: Asiantuntemuksen kuolema: vakiintuneen tiedon vastainen kampanja ja miksi se on tärkeä (Suom. Kimmo Pietiläinen).
[New York: Oxford University Press, 2019. Ilmestynyt alun perin 2017]