Tom Perrotta: The Leftovers

Amerikkalaisen pikkukaupungin elämä mullistuu, kun eräänä tavallisena lokakuun iltana osa asukkaista katoaa jälkiä jättämättä. Ilmiö on maailmanlaajuinen, lähtijöiden joukossa ovat muiden muassa Jennifer Lopez, Vladimir Putin ja paavi. Jotkut uskovat tapahtuman olevan kristillisen eskatologian mukainen ylöstempaus, mutta eivät osaa selittää miksi joukossa on kaikkien uskontojen edustajia sekä ateisteja.

Oli miten oli, mikään ei ole enää ennallaan tuon kohtalokkaan illan jälkeen. Kevin Garvey on kaupungin pormestari, jonka perheestä kukaan ei varsinaisesti katoa, mutta kuitenkin perhe hajoaa. Kevinin vaimo Lauren liittyy outoon jäljellejääneiden lahkoon, poika Tom jättää opiskelut sikseen ja ryhtyy seuraamaan profeettaa nimeltä Pyhä Wayne. Lukioikäinen tytär Jill jää isänsä kanssa asumaan, ja pian heidän luokseen muuttaa myös Jillin ystävä Aimee, joka osaltaan sekoittaa talon elämää.

Tom Perrottan tyyli on humoristinen, ja hänen kirjansa ovat hauskaa luettavaa. The Leftoversin pohjalta löytyy kuitenkin myös vakavampi perusta, jonka päälle hauska ja viihdyttävä sisältö rakentuu. Perrottalla on myös taito kyseenalaistaa monia amerikkalaiseen elämäntyyliin kuuluvia ilmiöitä. Hän näkee elämän absurdit puolet ja kirjoittaa niistä tarkasti ja oivaltavasti syyllistymättä kuitenkaan ihmisten pilkkaamiseen tai ylimielisyyteen.

Muita Perrottan teoksia ei löydy kirjastosta, mutta Election ja Little Children ovat Helmetin valikoimissa elokuvaversioina. The Leftovers-kirjan pohjalta on tehty tv-sarja, joka on myös lainattavissa Helmetistä.

[New York: St. Martin’s Press, 2011]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *